<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Column Arco: De man van 17 miljoen

Vroeger keek ik op televisie graag naar de 'Man van Zes Miljoen'. Volgens mij hadden we bij m'n ouders thuis toen nog een zwart wit-tv. Acteur Lee Majors speelde een man die ter waarde van zes miljoen dollar was voorzien van bionische onderdelen. Het maakte hem bovenmenselijk sterk. En die kracht zette hij alleen maar in voor een goede zaak.

Ik moest pas aan Lee Majors denken toen ik wethouder van financiën Nico Bults zag. Onze 'Man van Zeventien Miljoen'. Het was op een avond dat een raadscommissie sprak over het verdelen van de Eneco-gelden. De essentie van het agendapunt was even uniek als eenvoudig: hoe besteden we in Barendrecht 17 miljoen euro?

Hoe komen we in Barendrecht trouwens aan dat geld?

We zijn nu nog aandeelhouder van energiebedrijf Eneco. De gemeenten willen van die aandelen af, omdat ze het niet meer van deze tijd vinden dat een groot commercieel bedrijf in handen van de overheid is. Er is een koper gevonden voor de aandelen. Het is Mitsubishi uit Japan.
De Barendrechtse aandelen hebben, na aftrek van kosten en risico's, een waarde van 17 miljoen euro. Als de gemeenteraad op 18 februari besluit om de aandelen te verkopen, dan staat dat bedrag in de loop van april op de rekening van de gemeente. Reken maar dat het geld er komt.

Nico Bults heeft met zijn raadscommissie overlegd over de bestemming voor de 17 miljoen. Hij stelde voor om daar ook met de bevolking over te praten.
Een aantal partijen heeft al laten weten dat ze daar geen behoefte aan hebben. Dan krijg je een soort 'Beste idee van Barendrecht' en voordat je drie keer met je ogen knippert is het geld op. Zo drukte VVD'er Matthijs van der Welle het uit.

Zij van die raadscommissie vinden het niet leuk, maar ik wil toch wel een paar ideeën kwijt. Dat geld van Eneco is er immers gekomen, omdat ik, en de andere Barendrechters, altijd onze rekeningen hebben betaald.

Een paar ideeën dus:

Doe eens een paar ton naar onze winkelcentra. Kijk eens naar de leegstand en naar de sombere koopavond. Ik woon vlakbij de Middenbaan en volgens mij hebben ze daar erg veel behoefte aan een paar goede ideeën. Geef mensen weer een reden om naar plaatselijke winkels te gaan, in plaats van naar Bol.com en binnenkort Amazon. Nu lukt dat blijkbaar niet.

Steek eens een miljoentje in het station. Dat is destijds afgeleverd zonder toilet, zonder horeca en met een haperende roltrap. Er staat nu alleen een soepwagentje naast de meestal kapotte roltrap. Dat kan toch veel beter. We hebben nu toch geld zat!

Nog ééntje dan, want het geld is nog lang niet op.

Knap de Watertoren op. Er ligt al een idee om de onderste verdiepingen beter toegankelijk te maken. Maak er een mooie tentoonstellingsruimte annex uitkijktoren van.

Eigenlijk wil ik nog veel meer.

Ik zou willen dat bewoners van Carnisselande wat vaker naar activiteiten in het centrum komen. En dat Barendrechters in het algemeen vaker hun huis uit zouden komen om iets te bezoeken. Of dat zou het ZomerFeest, een tentoonstelling, een concert of een kerkdienst is. Maakt me niet uit. Maar ga er eens heen.
En ik zou willen dat iedereen meedoet aan de viering van 75 jaar Vrijheid.

Maar ja. Dat zijn wensen die de Man van Zeventien Miljoen en de Man van Zes Miljoen niet in vervulling kunnen laten gaan. Dat moeten we gewoon zelf doen. Kost niks.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>