Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: het lekkerste wereldrecord

Bizar! Een chocoladekunstwerk van 15 bij 27 meter lijkt onwerkelijk, maar voor een wereldrecord niet onmogelijk. Zo blijkt, want in de eerste week van februari was het chocoladekunstwerk met deze afmetingen te zien in de onderzeebootloods bij Pernis. Het is niet de eerste plek waar je een chocoladekunstwerk zou verwachten, maar toch is die plek meer dan logisch als je bedenkt dat het kunstwerk een enorm wit schip van Mercy Ships voorstelt.

Bij binnenkomst is het gelijk duidelijk: hier is iemand met chocolade aan de gang geweest. En wel 10.000 kilo aan chocolade. Als een soort luxe en lekkere legpuzzel van meer dan 1600 blokken chocolade heeft chocolatier Frits van Noppen een schip van Mercy Ships nagemaakt. Elk 'puzzelstukje' is te sponsoren tegen een bedrag dat naar het goede doel gaat. Dat is nog eens een originele manier om geld op te halen voor een goed doel!

In de loods vertellen posters en stands je de geschiedenis en verhalen van Mercy Ships. Niet minder indrukwekkend! Mercy Ships vaart 'drijvende ziekenhuizen' de wereld rond om mensen in arme gebieden te voorzien van zorg. En wat mij het meeste trof? De artsen, verpleegkundigen en alle andere opvarenden zijn vrijwillig op het schip om mensen in nood te helpen. Waar ze in Nederland vaak een goed salaris kunnen verdienen, kiezen ze ervoor mensen gratis te helpen, zonder dat ze er zelf geld mee te verdienen. Respect!

Wanneer je dat vergelijkt met de situatie hier in Nederland zijn we hier bevoorrecht met een uitmuntend sociaal vangnet als het gaat om beschikbaarheid van zorgvoorzieningen. Waar wij soms binnen enkele dagen geopereerd kunnen worden, moeten deze mensen maanden wachten op het ziekenhuis totdat ze geholpen kunnen worden.

Zo zet een chocoladekunstwerk je aan het denken!

(ps. Het wereldrecord voor het grootste chocoladekunstwerk is behaald met de poging!)

Meer berichten