Logo deschakelbarendrecht.nl
Een scene uit de film die George Klein maakte in Finland.
Een scene uit de film die George Klein maakte in Finland. (Foto: )

De Subaru's van George Klein: 'uit de hand gelopen hobby'

BARENDRECHT – Liefhebbers van het automerk Subaru keken deze winter vreemd op toen ze in een filmpje op internet DJ Marshmellow en The Stig door de Finse sneeuw zagen tijden in de auto van George Klein. De DJ en The Stig waren niet echt, maar de Barendrechtse Subarurijder reed wel echt helemaal naar Finland om zijn auto in de sneeuw te filmen. En dat was niet voor het eerst, vertelt hij.

door Arco van der Lee

"Ik ben vijf jaar geleden met twee vrienden uit Duitsland naar een ijs-track op een meer in Finland gereden. Het is een privé-meer waar liefhebbers uit Engeland, Duitsland en Finland rijden. En ik als Nederlander", vertelt Klein.

"Het rijden op het meer was geweldig! Alleen reden de 15 Duitsers in een Audi A2, waarbij alles elektrisch geregeld is. Er reed toen ook een Subaru mee en die stal de show. Ik heb toen gezegd 'Ik kom volgend jaar weer. Maar dan met een andere auto'.'

Justy

Klein kocht van de sloop een Subaru Justy met vierwielaandrijving. Hij knapte de auto op, waarbij onder meer de motor werd vervangen. "De volgende winter stalen wij de show op het ijs!", zegt hij trots. "Het jaar daarop reden ook de Duitsers in Subaru's."
De afgelopen jaren bouwde George Klein elk jaar een Subaru om en reed daarmee in de winter naar het Finse ijs. Het begon met een kleine Justy, maar daarna werden de projecten steeds groter. Zo reed hij met een prachtige blauwe Subaru Impreza rallyauto over het Finse ijs De auto werd daarna verkocht. Iets wat zijn echtgenote nog steeds betreurt. "Het is een uit de hand gelopen hobby", bekent hij. Zelf werkt Klein als plaatwerker bij Autoschade Barendrecht, zodat hij veel ervaring heeft met auto's.

Gold Digger

Voor deze winter bouwde hij een Subaru Impreza om. De auto werd verhoogd, uitgerust met een snorkel, speciale terreinbanden, een imperial en een reservewiel achterop. Deze 'Gold Digger' trok bij liefhebbers de aandacht. Dat komt ook door de mooie filmpjes die Klein ervan op internet heeft gezet. Hij gebruikt daarbij een drone.
Met collega Kishan Patandin had hij met de Gold Digger op het ijs willen rijden. Daar moest natuurlijk een filmpje van gemaakt worden. Helaas gooide het weer (of het klimaat?) roet in het eten. Op het Finse meer lag geen ijs. Sneeuw was er in dat deel van Finland ook niet gevallen.
De twee Subaru-rijders veranderde hun plan. Het reisdoel werd nu de stad Rovaniemi in Lapland. De reis ging met de boot van Travemunde naar de Finse hoofdstad Helsinki. Daar werd de auto op de trein gezet naar Rovaniemi. Daar lag voldoende sneeuw om een leuk filmpje op te nemen. Deze tocht was ook gelijk het afscheid van de Gold Digger, want de auto is inmiddels verkocht.

Red Rocket

Voor het pand pand van Autoschade Barendrecht staat de 'Red Rocket', een Subaru Forester die een 'George Klein-behandeling' heeft ondergaan. Daarbij is hij met een bijzondere rode lak gespoten. "In het donker lijkt hij zwart", vertelt Klein. Ook deze auto is verkocht.

Baia

"Ik heb nu een hele speciale Subaru gekocht, een Baia. Daarvan zijn er maar vijf in Nederland", vertelt Klein.
Het is een type waar het Japanse merk Subaru veel succes mee heeft in de Verenigde Staten. "Het is één van de 150 auto's die een Duitse importeur in 2003 uit de Verenigde Staten heeft ingevoerd. Deze is in 2017 naar Nederland gekomen."
George Klein gaat de auto de komende maanden opknappen. Hij is al op zoek naar een ontbrekend zijruitje, dat uit de Verenigde staten zal moeten komen. Het doel is weer een tocht in de winter. Maar deze keer niet naar Finland.
"Ik oktober word ik 60. Mijn vrouw en ik gaan nu Noorwegen ontdekken. Op mijn verjaardag moeten we met de Baia op de Lofoten zitten."

Meer berichten