Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Wie is de Mol?

Voor een hele hoop Nederlanders is het begin van het nieuwe jaar altijd een spannende periode, want dan is Wie is de Mol? namelijk op tv. Ook nu weer zitten wekelijks miljoenen kijkers voor de buis om te zien wie de boel aan het saboteren is. Met hints en complottheorieën wordt er gezocht naar de mol, die meestal onmogelijk te vinden is. Dit jaar is alweer de twintigste keer dat het programma op tv is, maar het blijft onverminderd populair.

Voor de mensen die ondanks alle aandacht toch niet meegekregen hebben waar het nou eigenlijk om gaat, geef ik eerst nog een kleine uitleg. Bij Wie is de Mol? gaan tien kandidaten naar een ver land om de gekste opdrachten uit te voeren en hiermee geld te verdienen. Eén van de kandidaten probeert de opdrachten te saboteren om de pot zo laag mogelijk te houden. Het is aan de andere kandidaten om te achterhalen wie dit is. Degene die de mol weet te ontmaskeren, wint uiteindelijk de inhoud van de pot.

Wat het programma zo leuk maakt is een combinatie van meerdere factoren. Aan de ene kant is het spel een intensive speurtocht. Elke week spelen drie miljoen mensen thuis detective om de mol te achterhalen. Wie deed wat? Wie was waar op welk moment? Was dat een hint? Iedereen is verdacht. Daarnaast is het ook gewoon supergrappig om naar te kijken, aangezien de opdrachten die uitgevoerd moeten worden, meestal onmogelijk zijn. In een groot deel van het programma heerst er blinde paniek, wat zorgt voor veel vermaak.

Gelukkig wordt deze paniek ook gecombineerd met prachtige dronebeelden van het exotische land waarin de kandidaten zich bevinden. Diepe valleien, bruisende steden, oneindige bossen. Het lijkt soms een beetje alsof je naar een natuurdocumentaire zit te kijken.

Inmiddels is het alweer tijd voor de achtste aflevering van dit seizoen. Er zijn nog drie kandidaten in het spel, en één mol. Alleen weet niemand nog wie dit is. Op 14 maart is dan eindelijk de ontknoping en weet iedereen wie de mol is. Daarna moeten we met z'n alle weer negen maanden wachten op een nieuw seizoen.

Meer berichten