Afbeelding

Barendrechts Bevrijdingslied in de maak

Algemeen

BARENDRECHT - Op 5 mei wordt ook in Barendrecht veel aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding. Ook CultuurLocaal draagt zijn steentje bij. Zo is er 's ochtends vanaf 9 uur een cultureel ontbijt in De Baerne. Daarnaast is het idee ontstaan om Barendrecht zijn eigen Bevrijdingslied te geven.

Op verzoek van CultuurLocaal heeft het schrijversduo Joke en Henk Elderson een lied geschreven. Henk Elderson, bij CultuurLocaal werkzaam als coördinator, heeft daarvoor informatie ingewonnen bij de Historische Vereniging Barendrecht. Met die informatie heeft hij zijn zus Joke Elderson benaderd om een liedtekst te schrijven, waarna hij daar zelf een melodie bij heeft gemaakt. Op deze manier hebben ze samen al vele songs gemaakt.

"Het lied beschrijft de dag waarop in Barendrecht de bevrijding echt werd gevierd alsof het vandaag gebeurt. De namen van inwoners van toen worden genoemd. Door het zo aan te pakken komt die dag echt tot leven," aldus Henk Elderson. "We hopen dan ook dat het lied nog vele jaren gezongen zal worden, zoals in de Ierse traditie liederen van drie- of vierhonderd jaar nog steeds met veel emotie worden gezongen."

Het lied zal 's ochtends bij het cultureel ontbijt in De Baerne worden gespeeld. Daarna zal het in de middag nog worden gespeeld op een locatie in Carnisselande, in aanwezigheid van burgemeester Jan van Belzen. Naast leerlingen en docenten van CultuurLocaal is de Harmonievereniging Barendrecht benaderd om mee te doen in het ensemble en kunnen basisschoolkinderen het lied instuderen en bij de uitvoeringen meezingen. Henk Elderson hierover: "We willen met dit lied zo veel mogelijk mensen met elkaar in verbinding brengen. Het zou bijvoorbeeld heel mooi zijn als scholen met de tekst aan de slag gaan en iemand van de Historische Vereniging Barendrecht vragen om uitleg te geven over dingen die in de tekst worden genoemd."

Het is ook de bedoeling om het lied uit te geven en een mooie videoclip te maken, waarin de tekst wordt ondersteund met fotomateriaal.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met miranda@cultuurlocaal.nl. Inschrijven voor lessen kan via de website www.cultuurlocaal.nl.

Advertenties uit de krant