Zoë Triezenberg:  'Eerst was het echt puur voor de lol'.
Zoë Triezenberg: 'Eerst was het echt puur voor de lol'.

Turntalent Zoë droomt van de Olympische Spelen

Algemeen

BARENDRECHT - Zoë Triezenberg geldt als een van de grootste turntalenten van Zuid-Holland. De 11-jarige Barendrechtse heeft een uitpuilende medaillekast en is voorlopig van plan die uit te breiden. Op een dag moet daar een medaille van de Spelen komen te liggen. "Daar droom ik van."

door Jeffrey van der Maten

Gedegen kiest ze haar woorden, alsof het een volwassen topsporter betreft. In werkelijkheid telt Zoë Triezenberg pas elf lentes. Haar ambities liegen er desondanks niet om. "Ooit hoop ik deel te nemen aan de Olympische Spelen."

Maak kennis met Zoë, een turntalent uit groep 7 van basisschool De Trinoom. De Barendrechtse rolde vijf jaar geleden in het turnen en was meteen verkocht. "Ja, ik vond het meteen leuk. Eerst was het echt puur voor de lol, maar later bleek ik er ook nog goed in te zijn." Zo goed, dat de elfjarige heerst in haar leeftijdsklasse. Sinds haar start in 2015 pakte ze meer dan dertig medailles. "Ik ben twee keer vierde geworden en ben één keer een bronzen medaille naar huis gegaan. Verder was het vaak goud."
Haar talent viel ook op in de turnwereld. Triezenberg nam al deel aan talloze nationale en internationale toernooien. Sinds kort bedrijft ze topsport, nu ze aangesloten is bij de Bosan Turnacademie in Den Haag. Zes keer per week reist ze naar de Hofstad. "Ik train ongeveer twintig uur per week. Alleen op zaterdag ben ik vrij." In Den Haag werkt ze aan haar techniek op verschillende onderdelen, maar focust ze zich ook op krachttraining."
Met haar turntalent komt ook bekendheid kijken. Triezenberg heeft meer dan 5500 volgers op het social media-platform Instagram, waar ze vrijwel dagelijks foto's of turnvideo's deelt. Daarnaast wordt ze ook wel eens herkend. "Laatst wilden mensen met me op de foto na een wedstrijd. Dat was best wel gek, maar wel heel vet."

Ook op school worden naar prestaties als 'cool' ervaren. Doordeweeks gaat ze naar basisschool De Trinoom, verder staat haar leven in het teken van turnen. Hoewel het nog ver weg is, zijn de Olympische Spelen het doel. Haar grootste voorbeeld is de Amerikaanse Simone Byles. De 22-jarige turnster behoort tot de absolute wereldtop. "Naar haar kijk ik graag, zij is echt een voorbeeld. Al ben ik wel nu al langer dan zij." Byles meet slechts 1,42 meter. Er zijn echter gelijkenissen: "Haar favoriete onderdeel is de vloer. Dat is ook mijn favoriet."

Om in de buurt te komen van de viervoudig gouden medaille-winnares op de Spelen van 2016, moet Zoë zich nog flink ontwikkelen. "Op de balk moet ik wat minder wiebelen", aldus de zelfkritische turnster. Onthoud haar naam. Wie weet zingt Zoë Triezenberg in 2028, na het behalen van een medaille op de Spelen in Frankrijk, het Wilhelmus in volle borst mee. Eerst ligt de focus dit seizoen op deelname aan het NK. "Daar wil ik graag aan meedoen. Ik heb me al gekwalificeerd voor de halve finale, nu hoop ik een finaleplaats af te dwingen. Daar ga ik hard mijn best voor doen."

Training in eigen huis.

Advertenties uit de krant