Gert-Jan Bravenboer: 'Ik vind dat het verhaal verteld moet worden'.
Gert-Jan Bravenboer: 'Ik vind dat het verhaal verteld moet worden'.

Smitshoek: van boerenclubje tot hoofdklasser

Algemeen

BARENDRECHT - Deze zomer verschijnt er een boek over de 60-jarige historie van voetbalvereniging Smitshoek. Samensteller is Gert-Jan Bravenboer, geboren en getogen in Smitshoek. In het dagelijks leven is hij gemeentesecretaris van Barendrecht. Bovendien was hij in de jaren negentig een aantal jaar voorzitter van de vereniging.

door Arco van der Lee

"Ik ben 55 jaar lid van Smitshoek", vertelt de 62-jarige Bravenboer. Met Kerst 2018 realiseerde hij zich dat de voetbalclub in 2020 60 jaar zou bestaan. "En dat bracht mij op het idee, wij moeten de historie van die club eens goed aan het papier toevertrouwen." Hij werd geïnspireerd door het boekje 'Kop in de wind' van Wilfried de Jong. "ik ben redelijk pragmatisch van aard en dat boek bestaat uit tien hoofdstukken, die je los van elkaar kan lezen. Dat bracht mij op het idee: als we het nou in tien hoofdstukken doen, dan kan ik het aan tien mensen delegeren."
Bravenboer maakte een hoofdstukindeling waarin de zestig jaar clubgeschiedenis goed tot zijn recht zou komen. Begin 2019 legde het 'dat ideetje van mij' voor aan ouderen leden, die soms betrokken zijn geweest bij de oprichting van de club. "Je ziet dan dat de ogen gaan twinkelen, één en al enthousiasme. Dan heb ik mijn marktonderzoek gedaan."
"Ik schrijf het boek voor een deel voor mezelf en voor de honderd mensen die vanaf de vorige eeuw lid zijn. Dat is de groep die Smitshoek heeft gemaakt tot wat het nu is. En ik vind dat die honderd mensen recht hebben op dat boek."

De acht auteurs, zoals Jos Vis, Ronald Hogeweg en Gert Jan's tweelingbroer Bart, zijn begonnen met schrijven. Het moet leiden tot een boek van 180 tot 200 bladzijden. Eén van de hoofdstukken heeft als titel 'Van boerenclubje tot hoofdklasser'.
"Er lag onderaan de Voordijk een weiland dat was beschikbaar om omgeturnd te worden tot voetbalveld. Alleen dat weiland was veel te smal. Toen was de vernuftige oplossing: dan maken we het veld toch langer. Dan kom je toch op het zelfde aantal vierkante meters. Een normaal veld is 100 meter. Smitshoek zette een veld uit van 128 meter. Dat is echt wel lang hoor."
Het jonge bestuur moest het veld laten keuren door de Rotterdamse Voetbal Bond. "Een bobo werd met een taxi aangevoerd. Dat was voor Smitshoek uniek in die jaren zestig. Hij komt de dijk afgelopen in een nette jas en vraagt: 'Wie heeft hier dat veld uitgezet? Want hij zag direct dat het veld veel te lang en veel te smal was." De voetbal-bobo bleek de beroerdste niet. "Zet dat doel nou maar gewoon op 100 meter en dan ga ik me er hard voor maken." Dankzij de anonieme bestuurder kon Smitshoek van start.
"Het is nu één van de mooiste complexen van de regio. En ik vind dat dat verhaal verteld moet worden. Want het is niet allemaal vanzelf gegaan", aldus Bravenboer.
Het boek 'Wilskracht en vernuft' (woorden uit het clublied) wordt op 17 juni gepresenteerd. Het wordt gratis voor leden. Niet-leden kunnen het aanschaffen voor 9,95 euro.

Het complex van de vereniging in de beginjaren.

Advertenties uit de krant