Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Sprong in de toekomst

Het gaat de laatste tijd natuurlijk nergens anders meer over dan corona. Het virus houdt het land en zelfs de hele wereld in zijn greep, dus dat is ook niet zo gek. Toch wilde ik het vandaag over iets anders hebben, al kom ook ik niet helemaal onder het corona-virus uit. Mijn onderwerp heeft er wel mee te maken. Namelijk: digitaal onderwijs.

Inmiddels alweer twee weken geleden gingen de deuren van mijn universiteit plotsklaps dicht. Best even een schok, want er stond nog veel op het programma. Examens, presentaties en essays waren plotseling onzeker. Het is best leuk om af en toe even vrij te zijn, maar op studievertraging zit niemand echt te wachten. Gelukkig kwam er al snel een oplossing voor al deze problemen: online lessen. Iets wat tot nu toe als toekomstmuziek bestempeld was, werd een redder in nood. We schakelen met zijn allen over op de digitale wereld.

Vorige week waren de lessen voor een weekje geschrapt, maar vanaf deze week gaan we er weer vol tegenaan. Presentaties doen we via skype of neem je op met je telefoon, groepsprojecten doe je via FaceTime, lessen volg je via een groeps-videogesprek en examens maak je met de webcam aan (spieken mag natuurlijk nog steeds niet). Mijn laptop is nu gepromoveerd tot mijn belangrijkste bezit, samen met de wifi. Voor de rest van dit academische jaar speelt mijn hele leven zich af vanuit mijn kamer. Erg gezond is dat natuurlijk niet per se, maar drastische tijden vragen om drastische maatregelen. Het is nu even niet anders.

In ieder geval draagt de epidemie wel bij aan het ontwikkelen van nieuwe online platformen. De universiteiten durfden de stap naar digitaal onderwijs tot nu toe niet te maken. Nu worden ze gedwongen om te innoveren en worden de voor- en nadelen van digitaal onderwijs zichtbaar. Een klein positief lichtpuntje in deze moeilijke tijd. Al moet ik zeggen dat ik fysiek onderwijs toch iets fijner vind, na een tijdje wordt het wel een beetje saai zo in mijn kamer. En dan nog even een kleine oproep: blijf binnen! Alleen zo kunnen we samen het virus verslaan.

Meer berichten