Logo deschakelbarendrecht.nl
Ingrid Hartog: 'Deze zorg is nodig, anders loopt het thuis uit de hand'.
Ingrid Hartog: 'Deze zorg is nodig, anders loopt het thuis uit de hand'. (Foto: )

Jeugdzorg werkt zoveel mogelijk door

BARENDRECHT - Ondanks alle gedragsregels door het coronavirus gaat het werk in de jeugdzorg zoveel mogelijk door. Zoals bij Distinto in Carnisselande. Zowel ouders als kinderen zijn hier enorm mee geholpen, want de nood in gezinnen loopt hoog op, nu kinderen alle dagen thuis zitten. Directeur-bestuurder Ingrid Hartog merkt dat er vanuit ouders veel waardering en begrip is voor hoe Distinto met de situatie omgaat. Helaas zijn er vanuit de omgeving weleens minder positieve reacties.

Distinto begeleidt kinderen met gedragsproblemen, diverse vormen van autisme en psychiatrische stoornissen in hun ontwikkeling. De organisatie is gevestigd aan de Dennenhout. Het gebouw is ooit gebouwd als Ronald McDonald Huis, maar wordt nu gebruikt om deze kwetsbare doelgroep onderdak te bieden en op verschillende manieren verder te helpen in hun ontwikkeling.

"Momenteel lopen hier dagelijks tien kinderen rond. Vanwege hun beperking worden ze begeleid in kleine groepjes, in aparte ruimten.", vertelt Ingrid.

"Normaal zijn hier dagelijks tien tot twintig kinderen. Dat wisselt heel erg. We hebben 250 klanten. Sommige kinderen zijn hier iedere dag. Een ander kind ééns in de vier weken voor logeeropvang, of voor dagopvang op een zaterdag of een woensdag. Het hangt echt af van de hulpvraag die het kind of het gezin heeft."

Sommige kinderen blijven nu thuis. Andere kinderen komen toch. Maar dat kan niet altijd. "Als een kind een maar een klein snottertje heeft, dan moeten we nee zeggen. Stel dat het kind ziek is en andere kinderen of medewerkers besmet, dan kunnen we binnenkort niets meer. En daar is niemand mee geholpen." Ook als er bij een kind thuis iemand ziek is, kan het kind niet naar Distinto komen.

Ingrid voelt mee met de ouders waarvan het kind niet kan worden opgevangen. "Als je kind zes of zeven keer op een dag een driftbui krijgt, hoe hou je dat vol? Dat is loodzwaar."

"Ouders reageren begripvol. Op dit moment stuur ik hen wekelijks, of vaker als het nodig is, een mail waarin ik uitleg waarom we bepaalde keuzes maken." De instructie van de overheid om anderhalve meter afstand te houden wordt bij Distinto zoveel mogelijk gehandhaafd, vertelt Ingrid. "Alle volwassenen doen het. De kinderen wijzen we erop. Als ze samen voetballen, dan wordt het lastig. Maar de overheid zegt dat kinderen samen mogen spelen. Op gezette tijden laten we de kinderen hun handen wassen en we hebben het er met ze over. Dat is wat je kunt doen."

De medewerkers van Distinto hebben niet alles in de hand. "We werken midden in het sociale leven. De kinderen komen en ze gaan straks weer naar huis. Dan is vertrouwen hebben in elkaar belangrijk. Gelukkig merk in dat de ouders erg van het belang doordrongen zijn."

Ze noemt het 'stoer' dat de medewerkers het werk met de kinderen gewoon voortzetten. "Het is zo belangrijk dat dit doorgaat."

Ingrid merkt dat haar medewerkers momenteel niet altijd het begrip krijgen dat ze verdienen. "Eén van mijn medewerkers was met vier kinderen op het speelplaatsje hier voor de deur aan het spelen. Een voorbijganger vond het nodig aan haar mee te geven: 'Door jullie gaan er mensen dood op de intensive care'. De kinderen hebben dat ook gehoord. Mijn medewerker was helemaal van slag." Het voorval verrast haar, omdat Distinto doorgaans goed contact heeft met de buurt. "Maar misschien komt die meneer niet uit deze omgeving."

Ingrid vertelt hoe ook andere zorginstellingen te maken hebben met onbegrip. In de supermarkt deed een medewerker inkopen voor een woongroep waar tien licht verstandelijk gehandicapte jongeren wonen, wat een volle winkelwagen opleverde. Hij werd door andere klanten beschuldigd van hamsteren. "Dat zijn dingen die in de praktijk gebeuren. Deze mensen hebben geen idee dat er zoiets is als jeugdzorg."

Ingrid Hartog hoopt op begrip voor de werkers in de jeugdzorg, zodat Distinto en andere jeugdzorginstellingen hun werk voor deze kinderen en gezinnen kunnen blijven doen. "Want deze zorg is nodig, anders loopt het thuis uit de hand."

Als mensen vragen hebben over Distinto, dan kunnen ze bellen met Ingrid Hartog: 06-53653113.

Meer berichten