Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer
Florian

Column Florian:Onbewuste gewoontes

Hoe vaak we dingen onbewust doen of juist laten, is ons de afgelopen weken wel redelijk duidelijk geworden. Hoe ik dat bedoel? Neem bijvoorbeeld het wassen van je handen. Onbewust wassen we onze handen normaal minder dan drie (in het geval van mannen) of minder dan vijf keer (in het geval van vrouwen) per dag. Ik schat zomaar dat die aantallen in de afgelopen weken wel verdubbeld zijn.
Veel dingen die een poosje geleden nog een onbewuste gewoonte waren, zijn nu bijzonder geworden. Vrij winkelen op de Middenbaan of op de markt. Gezellig met vrienden of familie afspreken. Drankje doen op het terras. Op zondag naar de kerk. Dingen die we normaal zonder nadenken deden, zijn óf tijdelijk illegaal geworden (zoals gezellig met elkaar kletsen op straat) of zijn even beter van niet. Je beseft ineens weer hoe vrij je eigenlijk bent geweest in alle afgelopen jaren. Treffend dat in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding vieren, ons meer 'gevangen' voelen dan we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.
Het logische gevolg van gevangen zitten, is dat je bevrijd moet worden om weer vrij te zijn. Eén beeld blijft daarbij op mijn netvlies staan: de vicepresident van Amerika, Mike Pence, samen biddend met het crisisteam. Het is duidelijk van Wie hij zijn bevrijding verwacht.
Onbewuste gewoontes… ik hoorde iemand pas zeggen dat hij door de rust die nu ontstond, op zoek ging naar een stukje zingeving. Steeds meer mensen in zijn omgeving vielen weg; het kwam nu wel erg dichtbij. Is het niet een onbewuste gewoonte om het nadenken over de zin van het leven voor ons uit te schuiven?
Terug naar die handen aan het begin van mijn column. 18 maart was er een nationale bidstond in Nederland. In het programma Op1 vroeg een van de presentatoren of hij ook mee mocht doen. Voor degenen die het antwoord gemist hebben: "Ja, dat mag zeker. En niet alleen hij op 18 maart, maar iedereen elke dag!" En tussen ons gezegd: zowel ongewassen en gewassen handen mogen gevouwen worden om te bidden…
Iedereen veel gezondheid toegewenst!

Meer berichten