Logo deschakelbarendrecht.nl
Medewerkers van de Voedselbank stellen pakketten samen voor de klanten.
Medewerkers van de Voedselbank stellen pakketten samen voor de klanten. (Foto: )

Voedselbank Barendrecht verwacht meer klanten

BARENDRECHT – Meer mensen zullen de komende tijd een beroep doen op de Voedselbank Barendrecht, verwacht secretaris Ingrid Filius. De toegenomen vraag komt op een moment dat de voedselbank krap bij kas zit.

Het aantal gezinnen van de voedselbank is de afgelopen tijd gestegen van 50 naar 82. "Ik verwacht dat we door de problemen voor onder meer ZZP'ers meer klanten zullen krijgen. Er komt gewoon weer een crisis aan", constateert Filius nuchter. De klanten die er nu zijn hebben samen 149 kinderen.
Voor ZZP'ers en mensen met een 0-uren contract die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt is er nu de mogelijkheid om voor een maand tijdelijk toegang te krijgen tot de voedselbank. Meer informatie staat op de website van de voedselbank. Aanmelden kan via intake@voedselbankbarendrecht.nl
In vergelijking tot de voedselbanken van Rotterdam en Spijkenisse is die in Barendrecht maar klein. Er zijn uitdeelpunten aan de Bachlaan en in Carnisse Haven. Met voedselbanken in omliggende gemeenten worden overschotten uitgewisseld.
Aan producten voor de klanten is er momenteel geen gebrek, vertelt Ingrid Filius. Door het sluiten van de horeca is er veel bij de voedselbanken terecht gekomen. "We weten niet hoe lang dit goed blijft gaan. Wat gebeurt er als het inkoopbeleid van bedrijven wordt aangepast? En als de boeren geen personeel hebben om gewassen van het land te halen?"
Als er te weinig voedsel is? "Dan gaan we kopen. Met Pasen proberen we eieren te kopen. Want die krijgen we nooit."
Ruimte
De ruimte van de voedselbank aan de Bachlaan wordt binnenkort uitgebreid. Er komt dan meer ruimte voor koeling en vriezers. Ook wordt de ontvangst van de klanten verbeterd. "We willen al heel lang mensen koffie kunnen aanbieden tijdens het wachten. Nu moet iedereen buiten wachten. Als het regent komen de klanten als verzopen katten binnen." Door de beperkte ruimte mogen er nu maximaal twee klanten tegelijk naar binnen.
De uitbreiding heeft als als gevolg dat de huur omhoog gaat. Dat is niet onredelijk, vindt Filius, omdat daar ook het stroomgebruik van de koel- en vriesinstallaties bij zit.

Financieel
Voor de uitbreiding en de extra klanten heeft de Voedselbank weinig geld. "Het gaat hard, door het gebruik van extra diesel, verpakkingsmateriaal en beschermende maatregelen in verband met corona. Bij ieder product moeten onze medewerkers nieuwe handschoenen aan, om kruisbesmetting te voorkomen." Dit jaar is de voedselbank één van de doelen van de Bethelbazar. Deze is echter uitgesteld.
Wie de voedselbank financieel wil steunen, vindt op de website meer informatie:

http://www.voedselbankbarendrecht.nl/donaties.htm 

Meer berichten