Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Arco

Column Arco: lichtpuntjes

Over het corona virus valt eigenlijk niets positiefs te zeggen. Kijk alleen al naar het aantal overledenen en je kan daar alleen maar stil van worden. Daarnaast lopen we ook nog flinke economische schade op.

Maar het virus heeft ook positieve gevolgen. En dan denk ik natuurlijk in de eerste plaats aan alle grote en kleine acties om mensen te helpen. Bij mij in de buurt bekommeren mensen zich om de vele ouderen in een flat. Waar nodig doen ze boodschappen of ze laten door middel van een kaartje iets van zich horen.

Bij De Schakel krijgen we dagelijks foto's binnen van leuke dingen die mensen doen. Vaak wordt er iets gedaan voor Borgstede en De Elf Ranken. Ik herinner me bloemen, optredens en een concert door een draaiorgel. Heel hartverwarmend. "Maar hoe zou het gaan als deze toestand veel langer duurt", vroeg een medewerkster van De Elf Ranken zich af.

De berenjacht brengt ook veel mensen in beweging. En anderhalve meter afstand houden is voor de meeste mensen een soort tweede natuur geworden.

'Never waste a good crisis', zeggen ze in het bedrijfsleven. Je moet van een crisis gebruikmaken om vooruit te komen, betekent dat volgens mij. Dat zie je momenteel ook.

Scholen doen hun uiterste best om op afstand les te geven. Of dat kan voorkomen dat een deel van de leerlingen die als een extra vakantie beschouwt? Dat merken we wel bij het volgende rapport.

Kerken zenden inmiddels allemaal hun diensten uit via internet. Ik bekeek een dienst van de Dorpskerk en zag beeldwisselingen tussen meerdere camera's en een predikant die een autocue gebruikte. Het leek wel televisie!

Zo brengt de coronacrisis ook in Barendrecht het positieve en het inventieve in mensen naar boven. Dat maakt deze periode niet leuk, maar zorgt wel voor lichtpuntjes. En die hebben we hard nodig.

Meer berichten