Logo deschakelbarendrecht.nl
Het monument op het Doormanplein. (archieffoto)
Het monument op het Doormanplein. (archieffoto)

Sober programma op 4 mei

BARENDRECHT - De Stichting 4 Herdenking Barendrecht had zich de herdenking van 2020 anders voorgesteld. "In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren zou ook de herdenking op de dag hieraan voorafgaand iets bijzonders moeten zijn. Er was gezorgd voor een mooi programma met bijzondere sprekers en mooie muzikale bijdragen. Inmiddels is ook de Stichting ingehaald door de actualiteit en kunnen zij voor dit jaar slechts een sobere herdenking aanbieden. Het programma zoals bedacht voor 2020 wordt doorgeschoven naar 2021", vertelt voorzitter René Toonen.

In Barendrecht is gewoonlijk veel belangstelling voor de herdenking op 4 mei. Voor dit jaar is er een programma samengesteld zonder publiek.

's Morgens zal, net als alle jaren, burgemeester Jan van Belzen de verschillende monumenten bezoeken en hier bloemen leggen. Ook de oorlogsgraven worden bezocht. De kinderen en leerkrachten van de Rehobothschool, de adoptieschool van het graf van Jack Dawson Green, zorgen dat er bloemen liggen. De burgemeester is tijdens deze rondgang slechts vergezeld door René Toonen.

Vanaf 19 uur is er een herdenkingsprogramma te beluisteren via Exxact Barendrecht. In deze uitzending een toespraak van de burgemeester, een gedicht voorgedragen door kinderburgemeester Maas van der Graaf en zal Ninette Neuteboom de namen noemen van alle Barendrechtse oorlogsslachtoffers zoals vermeld op de monumenten. Het herdenkingsprogramma wordt gepresenteerd door Mireille de Leeuw. Via de diverse Sociale media en het televisiekanaal van Exxact Barendrecht zijn beelden te zien van de bloemlegging bij de monumenten.
 

De klok van de Dorskerk zal vanaf 19.50 uur luiden waarna om 19.58 uur het signaal taptoe klinkt. Gevolgd door 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte volgt het Wilhelmus en zal de burgemeester namens alle Barendrechters een krans leggen bij het monument op het Doormanplein. Deze beelden zijn ook weer te zien via de verschillende kanalen.

De inwoners van Barendrecht worden opgeroepen niet naar het Doormanplein te komen. In deze tijd is het onverantwoord samen op het plein te zijn. Wel wil de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht alle Barendrechters oproepen zoveel mogelijk vanaf 18 uur de vlag halfstok te hijsen.

Meer berichten