Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: de nieuwe samenleving

Inmiddels zijn we beland op quarantaine dag 35. (Ik heb het even nageteld, voor de mensen die het kwijt waren.) We zitten nu dus officieel meer dan een maand binnen. Volgens de uitspraken die de premier vorige week deed blijft dit nog een tijdje het geval en moeten we met zijn alle wennen aan de nieuwe anderhalve-meter-samenleving. Dat wordt nog best een uitdaging.
Totdat er een vaccin beschikbaar is zullen we ons waarschijnlijk aan de nieuwe samenleving moeten houden. Geen handen schudden, feestjes vieren en met een boog om iedereen heenlopen. Het virus zal zich namelijk blijven verspreiden. Mochten de maatregelen na 28 april versoepeld worden, dan zal het aantal besmettingen hoogstwaarschijnlijk weer toenemen. Het zal de komende maanden een kat- en muisspel tussen mens en virus blijven.

Anderhalve meter afstand is daarom het nieuwe normaal. Toch is dat voor heel veel mensen nog best lastig. In de smalle gangpaden van de supermarkt of iemand inhalen op de fiets, voordat je weet is die anderhalve meter geschonden. Op dit moment word ik zelf altijd een beetje zenuwachtig van boodschappen doen. Eerst dicht op elkaar in de rij staan voor een karretje, dan door de smalle ingang naar binnen en vervolgens de hele tijd wegrennen voor andere mensen. Een klein momentje van onbedachtzaamheid kan in theorie al tot een IC opname leiden. Best stressend dus.

De nieuwe samenleving zorgt daardoor ook voor een hoop ethische dilemma's. Is het nog wel verantwoord om een ijsje te gaan halen op de Middenbaan? Is het niet te risicovol om te gaan wandelen in het park? Aan de ene kant doen we er alles aan om iedereen te beschermen, maar aan de andere kant is het ook een feit dat het virus sneller voorbij is als iedereen snel besmet raakt en er zo immuniteit ontstaat.
De intelligente lockdown laat deze vragen deels onbeantwoord en geeft ons veel eigen verantwoordelijkheid. Het officiële advies is blijf thuis, maar tegelijkertijd mag je wel gewoon naar buiten toe om een frisse neus te halen. Totdat er een vaccin is blijft het balanceren op een dun koord. We moeten allemaal onze eigen weg vinden in de nieuwe anderhalve-meter-samenleving.

Meer berichten