Column Melvin: Vermist
Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Vermist

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is dood. Althans, dat meldden verschillende media in Zuidoost-Azië. Al weken had niemand op de wereld enig idee waar hij uithing. Er gingen geruchten rond dat hij een operatie zou hebben ondergaan die mislukt is. Weer anderen zeggen dat hij ondergedoken was voor het coronavirus. Zijn persoonlijke trein is onlangs gespot bij een luxe-resort. Is hij gewoon op vakantie? Wat er ook met de dictator aan de hand is, het houdt de wereld behoorlijk bezig.

Dat is ook eigenlijk niet zo gek. Als streng totalitair land ligt alle macht in handen van één persoon. Daar komt bij dat Noord-Korea een uitgebreid arsenaal aan kernwapens heeft, die volgens het land zelf de westkust van de Verenigde Staten kunnen bereiken. Het is daarom niet zo vreemd dat iedereen zich afvraagt wat er met de man is gebeurd die de nucleaire lanceercodes beheerst.

Het meest voor de hand liggende scenario is dat hij inderdaad een operatie heeft ondergaan en daar nu van aan het herstellen is. Dat gebeurde namelijk ook in 2014, toen hij een operatie aan zijn enkel had en twee weken lang niet in het openbaar verscheen. Mocht hij echter wel overleden zijn, dan zou het goed kunnen dat de mensen rondom Kim dat geheim willen houden. Zonder Kim ontstaat er namelijk een machtsvacuüm in het land. Er zijn verschillende familieleden die zijn positie kunnen overnemen, waarvan de meest waarschijnlijke Kim's zus of zijn achtjarige zoon zijn. De vraag is alleen of deze personen ook in de smaak vallen bij de machtige Noord-Koreaanse militaire elite, die in staat is om alle macht naar zich toe te trekken.

Inmiddels zijn er al wel weer beelden opgedoken van Kim. Het zou daarom kunnen dat hij er gewoon drie weekjes tussenuit was. Al heeft nog niemand deze beelden kunnen verifiëren. Honderd procent zeker kunnen we dus nog niet zijn. Misschien kunnen we maar beter blij zijn met zijn terugkomst, want Trump en Kim zijn net beste vriendjes geworden. Met het verdwijnen van Kim weten we niet wie zijn opvolger wordt. En dat kan weer een heleboel boze tweets van Trump opleveren…

Meer berichten