Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Waterstofauto rijdt voor Stichting Present

BARENDRECHT – Stichting Present mocht vrijdagochtend een waterstofauto gebruiken voor het uitvoeren van een paar ritten.

De auto werd bestuurd door Wim Peels. De Barendrechter werkt voor het bedrijf Twinning Energy. Dit levert waterstofauto’s, brandstof en een tankstation aan bedrijven. Jaarlijks houdt het bedrijf de Waterstof Challenge. Daarbij rijden 25 teams van vier personen 24 uur lang in een auto die wordt aangedreven door een waterstofmotor.
“Dit jaar kan de Waterstof Challenge niet doorgaan omdat we niet met vier mensen in een auto mogen zitten”, legt Wim Peels uit. In plaats daarvan werd de Social Hydrogen Challenge bedacht. Daarbij worden 24 uur lang samen met Stichting Present ritten uitgevoerd.

Op verschillende plaatsen in Nederland gingen vrijdag waterstofauto’s van start. Voor Peels startte de dag in zijn woonplaats Barendrecht. Verder stonden ritten in onder meer Ridderkerk en Gouda op het programma.

Aan de Kruidentuin werden Wim en Irma Peels opgewacht door Pia van Dalen en Esther Dost van Stichting Present. Ze hadden een paar ‘opdrachten’ voor het waterstof-team. De mobiele telefoon van de Corona Hulplijn moest naar een vrijwilliger worden gebracht, er moest een bos bloemen worden bezorgd en er moest een mand met ingrediënten voor een maaltijdsalade worden gebracht naar een woongroep van Humanitas DMH.

Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks, duurzaamheid) was bij het vertrek van de auto aanwezig. Zij luisterde geïnteresseerd naar het concept dat Twinning Energy aanbiedt. Daarmee vervalt een groot nadeel van waterstof: het grote gebrek aan tankstations. In onze regio kan alleen in Rhoon waterstof worden getankt.
Volgens de wethouder is er geprobeerd om bij een nieuw tankstation in Nieuw-Reijerwaard ook waterstof in het assortiment te krijgen. “Je ziet dan dat er wel interesse is.” Maar het is nog niet gelukt.

Wim Peels vertelde dat er tijdens een vorige Waterstof Challenge naar Noord-Italië en weer terug werd gereden. Hij ging zelf met een waterstofauto op wintersportvakantie in Oostenrijk. “In Duitsland kan je bij veel pompen waterstof tanken”, aldus Peels. Hij benadrukte dat zijn bedrijf werk met ‘groene’ waterstof. Dit in tegenstelling tot de waterstof die nog met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Meer berichten