Afbeelding

Column Melvin: Studenten tijdens corona

Algemeen Melvin

Het zat er al wel aan te komen, maar de kogel is nu ook officieel door de kerk: volgend academisch jaar blijven we voor het grootste gedeelte online les krijgen. Er zit wel een klein lichtpuntje aan, want onderwijsonderdelen die niet online gegeven kunnen worden, zoals praktisch onderzoek, mogen op kleine schaal wel doorgaan. Toch jammer als je dan een opleiding zonder praktisch onderwijs gekozen hebt (zoals ik). Hoewel het natuurlijk begrijpelijk is dat colleges in het belang van de volksgezondheid online worden gegeven, komt dit de kwaliteit van het onderwijs absoluut niet ten goede. 

Voor veel studenten is het online studeren daarom een absolute ramp. Zelf heb ik ook gemerkt dat het veel moeilijker is om bij de les te blijven. Je moet veel meer zelf uitzoeken en kan minder snel terugvallen op hulp van professoren en medestudenten. Voor sommige studenten leidt dit ertoe dat ze falen voor vakken of minder goede cijfers halen. 

Naast het feit dat de onderwijskwaliteit omlaag is gegaan, zijn studenten ook op andere punten door de coronacrisis getroffen. Velen zijn hun bijbaan in de horeca kwijtgeraakt en zitten al een lange tijd zonder inkomsten. Aan overheidsregelingen hebben ze niks, want als je op basis van een nul-urencontract werkt is je baas niet verplicht om je te betalen als je niet werkt. Na het afschaffen van de basisbeurs zitten studenten dus dubbel in de problemen. De studieschulden liepen bij iedereen al op, maar door het wegvallen van inkomsten zal dat nog sneller gebeuren. En dat terwijl het wettelijk collegegeld volgend academisch jaar toch gewoon volgens de planning omhooggaat. 

Nu de overheid met de universiteiten heeft afgesproken dat onderwijs zo veel mogelijk online blijft, is dat eigenlijk oneerlijk. Al doen de universiteiten er natuurlijk alles aan om onderwijs van kwalitatief hoog niveau te geven, onder deze omstandigheden is dat heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Het zou daarom ook niet minder dan normaal zijn als de overheid studenten daarvoor compenseert. De beloofde investeringen in het onderwijs na het afschaffen van de basisbeurs zijn er ook al nooit van gekomen, dus het wordt hoog tijd dat er eindelijk iets gebeurt. Onlineonderwijs moet een halvering van het collegegeld betekenen. 

Advertenties uit de krant