Logo deschakelbarendrecht.nl
Jos Vis:' Ik vond het een eer en een uitdaging'.
Jos Vis:' Ik vond het een eer en een uitdaging'. (Foto: )

Jos Vis bundelt zijn columns

BARENDRECHT – Jos Vis speelt in Barendrecht vele rollen. Hij is onder meer actief als interviewer, presentator en muziekkenner. Aan dat rijtje kan nu ‘auteur’ worden toegevoegd. Een gesprek met Jos Vos over zijn eerste boek, dat helemaal niet zijn eerste boek blijkt te zijn.

door Arco van der Lee

Het boek van Jos Vis is een bundeling van de 56 columns die hij voor weekblad Het Zuiden schreef. Bovendien bevat het boek de tekst van de toespraak die hij op 4 mei 2018 uitsprak, tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. Vandaar dat de titel ’56 + 1’ is geworden.

Toen Jos Vis in 2016 werd gevraagd om columns te gaan schrijven over Barendrecht, hoefde hij niet lang na te denken. Hij zei vrijwel meteen ‘ja’. “Ik vond het een eer en een uitdaging om iets te mogen schrijven over Barendrecht.”
Daarbij kreeg hij steeds meer vrijheid. “Ik kon schrijven wat ik wilde. Alleen het aantal woorden was aanvankelijk beperkt. Maar dat aantal groeide met de week. Zelf vind ik het steeds een uitdaging om te titel van de column terug te laten komen in de laatste zin. Dat heb ik altijd volgehouden.”

Zo maakte de lezer kennis met de kijk van Jos Vis op het leven in Barendrecht. Soms ging het over zijn privéleven, maar andere keren over de fiets van zijn kleindochter (gestolen), Carnisse Veste (vindt 'ie mislukt) of de verkeersregelaars (complimenten).

Altijd had Jos Vis wel een onderwerp om over te schrijven. “Ik ging op woensdagavond zitten en ik schreef het op. En als ik op vakantie ging, zorgde ik dat er een column klaar lag.”

Pensioen
Jos Vis is kort geleden met pensioen gegaan. Hij had zich altijd voorgenomen, om na zijn pensionering een boek te gaan schrijven. Aan die belofte houdt hij zich.
Vis heeft zijn columns gebundeld. Bovendien staan er in het jubileumboek van VV Smitshoek, dat later deze maand verschijnt, twee hoofdstukken van zijn hand. En hij is begonnen met het opschrijven van zijn herinneringen. “Van Rijsdijk 522 tot Hof van Portland 18”, moet de titel worden. Daarmee is de lezer gelijk op de hoogte van het geboorteadres en het huidige adres van de schrijver.

Voor de meeste mensen is ’56 + 1’ het eerste boek dat ze van Jos Vis kennen. Maar een select gezelschap heeft al een gedichtenbundel van Vis in de boekenkast staan. Dat was zijn echte debuut, zo blijkt tijdens het gesprek.
Vis schreef teksten voor een band. Daarnaast heeft hij gedichten geschreven. "Het ging een periode slecht met mijn gezondheid. Dit was een manier om het van me af te schrijven. Toen ik 50 werd zijn ze gebundeld en werd het boek me door de familie aangeboden.” Wie toen op het feest aanwezig was, kreeg een boekje mee naar huis. In het boek dat Jos nu aan het schrijven is, wordt een aantal gedichten opgenomen. Eén van de gedichten is ooit gebruikt tijdens een kerkdienst. Daar is Jos trots op.

Bij zijn nieuwe boek heeft Vis voor de opvallende cover hulp gekregen van schoonzoon Maarten Kloppenburg en kleinzoon Koen. Ze hebben de bril van Jos Vis voorzien van twee weerspiegelingen: de Watertoren en Carnisselande. Daarmee geven ze mooi de blik weer, waarmee Jos naar Barendrecht kijkt.

Boek

’56 + 1’ door Jos Vis is een uitgave van Boekscout (ISBN 978-94-640-3317-5) en kost 12,50 euro. Het boek is vanaf vrijdag 5 juni te koop bij The Read Shop op de Middenbaan 82 in Barendrecht. Het is ook te bestellen bij de auteur
(visjos@tele2.nl).


Meer berichten