Elk jaar rond deze tijd zie je dat de kardinaalsmuts vol zit met spinsel.
Elk jaar rond deze tijd zie je dat de kardinaalsmuts vol zit met spinsel.

Kardinaalsmuts vol zit met spinsel

Algemeen

REGIO - Alle excursies en natuuractiviteiten van Natuurvereniging IJsselmonde zijn door de coronacrisis stopgezet tot nader order. Daarom wil de Natuurvereniging in dit medium af en toe een artikel plaatsen met mooie en interessante zaken die plaatsvinden in de natuur.

Als je de vruchtjes van de kardinaalsmuts eenmaal hebt gezien, vergeet je ze nooit meer. De kenmerkende rozerode vruchtjes met oranje zaden. Vogels eten ze graag en zo wordt de plant verspreid.

Elk jaar rond deze tijd zie je dat de kardinaalsmuts vol zit met spinsel. Als je goed kijkt zie je in dat spinsel rupsen zitten met twee rijen zwarte puntjes. De kardinaalsmuts is namelijk de waardplant van de kardinaalsmutsstippelmot. Dat is een heel mooi wit nachtvlindertje met zwarte stippen. Er zijn mensen die verwarren de rupsen van de stippelmot met de eikenprocessierups maar dat is niet juist. Van deze rupsen krijgt niemand jeuk.

In mei – juni leggen de stippelmotten eitjes op de kardinaalsmuts. Na drie weken komen de eitjes uit en dan maken de rupsen gezamenlijk webben. Het witte spinsel dient als bescherming voor de rupsen. De rupsen eten de struik zowat helemaal kaal en dan gaan ze verpoppen. Na 10 tot 20 dagen komt de stippelmot tevoorschijn. In de zomer leggen ze weer eitjes, die overwinteren en het volgende voorjaar weer uitkomen.

Het lijkt erop dat de kardinaalsmuts het niet zal overleven want uiteindelijk rest een bladerloze spinseltent. Het ziet er zelfs een beetje macaber uit. Maar gelukkig hebben bomen en struiken een heel slimme noodvoorziening. Na 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper, ontwikkelen zich weer nieuwe scheuten, de Sint-Jansloten. Dat is de redding van deze struiken.

Advertenties uit de krant