De nieuwe bijenkast maakt het mogelijk om honing af te tappen.
De nieuwe bijenkast maakt het mogelijk om honing af te tappen.

Imker Jaap Witter oogst ‘kerktuinhoning’

Algemeen

BARENDRECHT - imker Jaap Witter heeft in de laatste week van mei honing geoogst uit de bijenkast in de kerktuin achter de Dorpskerk. Hij schat dat de opbrengst tussen de zeven en negen kilogram bedraagt. Eind augustus/begin september volgt de tweede oogst.

Witter gaat ervan uit dat het bijenvolk van de Carnica-familie in dit tuinseizoen ongeveer 25 kilogram honing produceert. Voorwaarde is wel dat er opnieuw een warme zomer volgt. De opbrengst lijkt niet zo heel veel, maar dat komt omdat er altijd honing in de kast achterblijft, zodat de bijen op eigen voedsel de slechtere periodes en de winter kunnen overleven.

Zes jaar geleden werd de kerktuin verrijkt met een bijenvolk. Sindsdien beheert de imker de bijenkast. Vorig jaar oogstte hij voor de eerste keer ‘kerktuinhoning’. Het aanbod van grote en kleine potten was toen in de kortste keren verkocht. Ook de honing van de voorjaarsoogst is binnenkort te koop in de kerktuin.

In overleg met de imker heeft koster-beheerder Rob Bruin van de Dorpskerk een tweede bijenkast in de tuin geplaatst. Witter heeft er een bijenvolk van hetzelfde ras (rustig en zachtaardig) uit een van zijn andere kasten in gehuisvest.

Het nieuwe bijenvolk is helaas slechts enkele dagen te gast geweest in de kerktuin. Bij het openen van de kast is de koningin ontvlucht, gevolgd door haar gehoorzame volk. Op korte termijn wordt opnieuw een bijenvolk in de kast geplaatst, in de hoop dat het deze keer de kerktuin als zijn vaste verblijfplaats kiest.

De tweede bijenkast is ontwikkeld in Australië en verschilt sterk van traditionele bijenkasten. Zo is via een luikje te zien hoe bijen honing produceren in raten van kunststof. Het aftappen van de honing gebeurt met een ingenieus systeem. Het zogeheten slingeren van de met honing gevulde raten is hierdoor verleden tijd.

In ons land zijn nog slechts enkele van deze bijenkasten geplaatst. Witter houdt het erop dat vele van zijn collega’s aarzelen om een kast van dit innovatieve ontwerp aan te schaffen. Ze kijken eerst de kat uit de boom – een merkwaardige vergelijking als het om bijen gaat.

Bijen staan de afgelopen jaren sterk in de belangstelling, met name door de zorgwekkende vermindering van de bijenstand. Imker Witter is daarover iets minder pessimistisch dan enkele jaren geleden, maar durft het nog niet aan om te zeggen dat het beter gaat met de bijen. Hij ziet wel bemoedigende resultaten van maatregelen die zijn genomen om de bijensterfte te bestrijden. Voorbeelden zijn het afnemende gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw en pogingen om de gevreesde varrolamijt uit te roeien. Deze parasiet, afkomstig uit Azië, is een van de grootste bedreigers van bijenvolken.

Ingenomen is Witter met de groeiende biodiversiteit in de vorm van borders met bloemen in openbare en particuliere tuinen. Hoe meer bloeiende bloemen, hoe meer bijen daarop afkomen. Net als mensen hebben bijen baat bij gevarieerde voeding.

Ook de publiciteit in alle soorten media over de dreigende achteruitgang van de bijenstand scoort positieve effecten. De mensen worden er door deze berichten van bewust dat bijen een vitale rol spelen bij de productie van hun voedsel.

In de afgelopen zachte winter was de bijensterfte in ons land geringer dan in voorgaande jaren: 13,9 procent. Dat is wel meer dan vorig jaar. Toen was de sterfte 9,7 procent, maar gemiddeld geringer dan in vele voorgaande jaren waarin vijftien procent van de bijenvolken bezweek. Een droog voorjaar als het huidige is overigens minder bevorderlijk dan wellicht wordt verondersteld. Bloesems bloeien korter, en dat betekent minder nectar voor de bijen. Aan voedsel ontbreekt het hun echter niet. Imker Witter: ‘Er is voldoende stuifmeel beschikbaar. Daar is geen gebrek aan. Gelukkig maar, want een bijenvolk heeft veertig kilogram stuifmeel nodig om te overleven.’

Sinds 1 juni is de kerktuin met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven, op woensdag- en zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur weer geopend voor bezoekers. De gastvrouwen nodigen hen hartelijk uit nu de lockdown enigszins is versoepeld. De nieuwe ‘kerktuinhoning’ is dan in potjes te koop. Tot ze op zijn.

Advertenties uit de krant