Gratis mondmaskers voor mensen in contactberoepen en risicogroepen
Logo deschakelbarendrecht.nl
Mondmaskers type IIR.
Mondmaskers type IIR. (Foto: )

Gratis mondmaskers voor mensen in contactberoepen en risicogroepen

BARENDRECHT – Voor mensen die in de risicogroepen vallen en mensen die in contactberoepen werken, wordt zaterdag 6 juni gratis mondmaskers beschikbaar gesteld.

Het initiatief is van ondernemer Richard van Oversteeg (‘nee, mijn bedrijfsnaam is niet belangrijk’). Hij houdt zich in normale tijden bezig met bedrijfskleding. De afgelopen weken verdiepte hij zich in de wereld van de mondkapjes. “Ze zien er bijna allemaal het zelfde uit. Het verschil zit hem in het filter”, leerde hij. De ondernemer zag maskers van verschillende kwaliteiten en met verschillende prijzen voorbij komen. Daarbij horen ook kwaliteitscertificaten die vertrouwen moeten wekken. Het is een wildgroei waar hij moeite mee heeft. En waar hij uitgebreid over kan vertellen. “Ik voel me soms net een goeroe.”

Het is volgens de ondernemer van belang dat de bescherming nu goed geregeld wordt. “Ik ben bang dat er anders snel een tweede piek komt.”

Van Oversteeg heeft een voorraad maskers die niet alleen voorkomen dat de drager een ander besmet, maar ook dat de drager zelf besmet wordt. Hij heeft ze al geleverd aan een ziekenhuis.  Eigenlijk zou iedereen deze maskers moeten hebben, stelt hij. “In Spanje worden ze door de overheid aan de bevolking verstrekt”, weet Van Oversteeg. In Nederland is gekozen voor een ander beleid. Maskers die alleen voorkomen dat de drager een ander besmet, zijn nu overal te koop. Maar mensen in risicogroepen en mensen in contactberoepen hebben betere bescherming nodig. Daarvoor zijn de Type IIR maskers geschikt die Richard van Oversteeg in voorraad heeft.

De afgelopen twee zaterdagen zijn de maskers tegen kostprijs verkocht. Op zaterdag 6 juni worden de maskers gratis beschikbaar gesteld aan mensen uit de risicogroepen en mensen in contactberoepen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een aantal Barendrechtse ondernemers.

“Het gaat mij erop dat we het nu goed aanpakken. Dan zijn we zo snel mogelijk van dit probleem af en ga ik weer gewoon bedrijfskleding verkopen.”

De drive-thru verdeling van mondkapjes vindt zaterdag 6 juni van 10 tot 16 uur plaats aan de Deventerseweg 7 (Vaanpark 4). Alleen voor mensen in risicogroepen en mensen die in contactberoepen werken. 

Meer berichten