Logo deschakelbarendrecht.nl
Dineke van Meeuwen: 'Iedere paprika of sinaasappel die je in de supermarkt ziet, is op dit terrein geweest.'
Dineke van Meeuwen: 'Iedere paprika of sinaasappel die je in de supermarkt ziet, is op dit terrein geweest.' (Foto: )

Nieuwe initiatieven in oude Loods 38

BARENDRECHT - Het contact tussen de bedrijven van Dutch Fresh Port en de omgeving kan veel beter. Activiteiten in een oude veilingloods moeten daar een bijdrage aan leveren. In Loods38 zijn de eerste activiteiten gestart, vertelt Dineke van Meeuwen.

Dineke van Meeuwen is na twintig jaar weer terug in Barendrecht. Ze kijkt nu met een frisse blik naar het gebied waar ze is opgegroeid. “Toen zag ik dat er een ‘missing link’ is tussen de bedrijven die hier zitten en de omgeving.” Ze merkte bijvoorbeeld dat er geen contact is tussen scholen en bedrijven. Hoewel ze hemelsbreed op korte afstand van elkaar gevestigd zijn.

“Hoe kan dit? Hoe kan het dat er niet veel meer trots is op wat hier gebeurt?” vraagt ze zich af. Dutch Fresh Port is op het gebied van groente- en fruithandel de nummer één van Europa. Met de Rotterdamse haven in de achtertuin komen in de Dutch Fresh Port de wereldwijd en in Nederland geteelde producten samen. Dit hele assortiment AGF kunt u dagelijks vers vinden in de Supermarkten en op andere markten in heel Europa. De Dutch Fresh Port is eigenlijk een groot verdeel station waar alle producten op maat worden verpakt en gedistribueerd naar de vele klanten in binnen en buitenland.

Er werken op het terrein zo’n 6000 mensen. Dat aantal neemt toe, als zich meer bedrijven vestigen op Nieuw-Reijerwaard, het nieuwe Ridderkerkse deel van Dutch Fresh Port.

Het plan van de gemeente Barendrecht om woningen te bouwen tussen het bedrijventerrein en het station, was voor Dineke van Meeuwen aanleiding om in actie te komen.

“Er staan nog drie originele loodsen uit de jaren zeventig. Eén ervan staat zelfs leeg. Die Loods 38 gebruiken we nu om nieuwe leven te blazen in het gebied.” Hier kan op allerlei manieren worden nagedacht over de toekomst van het voedselsysteem. “Een doe-tank”, zoals Van Meeuwen het omschrijft.

“Hier is plaats voor een verzameling initiatieven voor de vernieuwing van de sector. Mensen kunnen hier dingen proberen of testen. Het is ook de plaats om te inspireren en te samenwerken.”

De loods wordt momenteel schoongemaakt en opgeknapt, om plaats te maken voor een breed pallet van initiatieven. De eerste vier zijn al gestart.

Een praktijkopleiding verzorgt cursussen, zoals een opleiding voor reachtruckbestuurder. Mensen hoeven nu niet meer op de bedrijven zelf getraind te worden.
Remco Koenen en Irene Zegwaard leggen een moestuin aan middels cursussen ‘moestuin aanleggen’.

Studenten van Lentiz MBO gaan de tuin aanleggen. Lentiz is op korte afstand van de loods gevestigd, maar deed niets met Dutch Fresh Port.
De TU Delft heeft een ‘klimaatbos’ neergezet dat bestaat uit 22 bomen in een grote pot. “Het gebied is erg gevoelig voor hittestress. Bomen zorgen voor koelte. De TU Delft onderzoekt hier nu welke boom daarvoor het meest geschikt is.” Het project wordt door de Provincie Zuid-Holland gesteund. Bedrijven kunnen extra bomen adopteren.

Het project Loods 38 is nu gestart. Dineke van Meeuwen hoopt dat hier de komende jaren ‘een groene oase’ ontstaat. “Ik hoop op een campus waar onderwijs en bedrijvigheid op elkaar worden aangesloten. Dat bewoners meer begrijpen wat wij in hun omgeving te bieden hebben. En dat ze een opleiding kunnen doen en kunnen werken in het gebied.’

Loods 38 is op zoek naar aanvullende initiatieven en participatie. Wie ideeën heeft of meer wil weten over Loods 38 kan contact opnemen met info@loods38.com

Zie voor meer informatie www.loods38.com

Meer berichten