Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Meerderheid gemeenteraad Barendrecht tegen grote windturbines

BARENDRECHT – Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen de plaatsing van grote windturbines op Barendrechts grondgebied. Lennart van der Linden (EVB) slaagde er maandag in om een meerderheid van de raad achter deze stelling te krijgen. “EVB zaait verwarring”, vindt Johan Lengkeek (CDA).

De aanleiding voor de motie van Lennart van der Linden is een voorlichtingsfilmpje van de gemeente. Daarin wordt gesteld dat de komst van windturbines zeker is. Het gaat er alleen om hoe ze worden ingepast in Barendrecht.

Volgens Johan Lengkeek (CDA) hangt de komst van windturbines samen met allerlei milieuafspraken die Nederland heeft gemaakt. De uitvoering wordt overgelaten aan de provincie. Barendrecht heeft helemaal geen keus. Daarom is hij tegen de motie van EVB. “Dit wekt tegenover de inwoners de indruk alsof er nog een keuze is. Dan hou je de inwoners een worst voor.” Wethouder Tanja de Jonge sluit zich daarbij aan. Door samen te werken met de provincie, wil ze de regie in Barendrecht houden. Het alternatief is een juridisch gevecht met de provincie.

Officieel is de Barendrechtse gemeenteraad van mening dat windturbines moeten passen binnen de voorwaarden (‘toetsingskader’) van de gemeente. SGP/CU en D66 wijzen daarop. De PvdA hoopt op moderne windturbines, zoals die op Goeree-Overflakkee staan.

GroenLinks is altijd voor windturbines geweest. Volgens raadslid Ada Dekker is er geen andere manier om in Barendrecht de vereiste energie op te wekken.

De VVD had aanvankelijk moeite met de tekst van de motie. Maar na de aanpassing dat een meerderheid van de raad tegen windmolens hoger dan 100 meter is, is de VVD bereid om voor de motie te stemmen. Daarmee was er een meerderheid tegen de komst van hoge windturbines.

“Volgens ons komen ze er gewoon. EVB zaait verwarring”, stelt Johan Lengkeek (CDA). “Verwarring? Het is gewoon ons standpunt”, reageert Lennart van der Linden.

Meer berichten