De gemeenteraad vergaderde dinsdag in het gemeentehuis.
De gemeenteraad vergaderde dinsdag in het gemeentehuis.

Statushouders houden urgentie bij zoeken woonruimte

Algemeen

BARENDRECHT – Jonathan Vrijman (EVB) is er maandag niet in geslaagd om de urgentie van statushouders bij het zoeken van een sociale huurwoning geschrapt te krijgen.

Vrijman reageerde op de Verordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam die door de gemeenteraad moest worden vastgesteld. Landelijk is de urgentieverklaring sinds 2017 afgeschaft. Hij diende een amendement in om het ook in Barendrecht te laten vervallen. Door meer alternatieve woonvormen te ontwikkelen, zou Barendrecht toch kunnen voldoen aan de taakstelling bij de opvang van statushouders.

Van de meeste coalitiepartijen kreeg Vrijman geen steun. SGP/CU en GL voerden aan dat er te weinig alternatieve huisvesting is. “De gemeente heeft de plicht om een aantal statushouders te huisvesten. Linksom of rechtsom ontstaat het zelfde resultaat”, stelde Ada Dekker (GL).

Matthijs van der Welle (VVD) vindt net als EVB’er Vrijman dat de urgentieverklaring voor statushouders ‘onwenselijk’is. ‘Het voelt niet rechtvaardig voor al die Barendrechters die naar een woning zoeken.” Het punt had tot discussie geleid binnen de fractie van de VVD. De VVD accepteert de urgentieverklaring als laatste redmiddel, omdat er op de krappe woningmarkt de plicht is om een aantal statushouders te huisvesten.

Wethouder Arnoud Proos zegt te zoeken naar alternatieve huisvesting, zoals het project Spring. Dat is een omgebouwd kantoorpand. Volgens de wethouder maken de eisen van het bouwbesluit het echter moeilijk om bedrijfspanden om te bouwen.

Het voorstel van Vrijman kreeg geen steun van de coalitiepartijen en werd dus afgewezen.

Advertenties uit de krant