Logo deschakelbarendrecht.nl
Richard Cleypool plaatst nog één keer de vloedplank voor de deur.
Richard Cleypool plaatst nog één keer de vloedplank voor de deur. (Foto: )

Winkeliers Onderlangs hebben geen vloedplank meer nodig

BARENDRECHT – De winkeliers aan het Onderlangs beleefden donderdag 18 juni spannende momenten. Rond 18 uur werd het centrum van het dorp getroffen door een wolkbreuk. Zou de verbeterde riolering goed werken? Of moesten de vloedplanken weer redding brengen? Het ging goed, vertelt Richard Cleypool.

Cleypool heeft sinds 2004 een zonnestudio aan het Onderlangs. “We hebben jarenlang wateroverlast gehad door hoosbuien. Maar zo hoog als in 2018 hadden we het nog nooit gehad”, vertelt hij.

“Met hoosbuien hadden we een ‘drempelwaarde’ afgesproken met de winkeliers. Kwam het water tot aan de stoeprand, dan werd iedereen geïnformeerd. Dan gingen de vloedplanken voor de deur. We hadden minimaal één of twee keer per jaar een overstroming in de straat.”

“In 2018 ging het mis in heel Barendrecht”, herinnert Cleypool zich nog goed. “Er was een enorme hoosbui. Dat resulteerde in 30 centimeter water voor de deur. De vloedplanken hebben het kunnen houden.”

Naar aanleiding van het hoogwater van 2018 hebben de winkeliers een klacht neergelegd bij de gemeente. Er volgde overleg met wethouder Nico Bults. De gemeente heeft daarop een singel langs de Binnenlandse Baan verlengd. Er werd een rioolpijp daarheen aangelegd, met een pomp. Bij hoog water wordt de pomp ingeschakeld, zodat het (laag liggende) Onderlangs droog blijft. Het winkelstraatje moet onder meer water verwerken dat vanaf de Middenbaan omlaag stroomt.

Op donderdag 18 juni was het de eerste leer dat de pomp zijn waarde moest bewijzen. “Elke hoosbui tot een vorige week was spannend voor ons. Vooral omdat het meestal in de nachtelijke uren is. En dan slaap je niet fijn”, zegt Cleypool. Collega winkelier Marcel Eichhorn knikt.

“Vorige week donderdag kwam tijdens de hoosbui het water omhoog. Je ziet het dan uit de put omhoog komen. Op het moment dat het aan de stoeprand komt, zie je een kolkje. Het water loopt dan terug en je ziet dat het werkt.”
Cleypool heeft de vloedplank nog in de kast staan. “Die bewaar ik als curiosa.” De Hema, verderop aan het plein, heeft zandzakken voor de deur. Daar wordt de afvoer blijkbaar nog niet vertrouwd.

Volgens Cleypool en Eichhorn zijn de winkeliers erg blij met de aanpassing van het riool.

(Een gesprek met Richard Cleypool is vanaf vrijdag 26 juni te zien op BARtv, via de website en facebookpagina van De Schakel.)

Meer berichten