Logo deschakelbarendrecht.nl

75 jaar Scouting Jhr. Beelaerts van Blokland

BARENDRECHT - Scoutinggroep Jhr. Beelaerts van Blokland (BvB) is opgericht op 29 juni 1945 en bestaat deze week dus 75 jaar. De geplande feestelijke activiteiten zijn helaas afgelast vanwege het coronavirus. Hopelijk kunnen ze dit najaar worden gehouden.

Tijdens de bezetting was de padvinderij, zoals opgezet door de Britse officier Lord Baden-Powell, door de Duitsers tot verboden en opgeheven. Na de oorlog werd in Barendrecht de padvinderij weer met veel plezier en enthousiasme opgezet. Dit was op initiatief van de heer Paret uit Smitshoek en van de toenmalige burgemeester Jonkheer Vincent Pieter Adriaan Beelaerts van Blokland (1889 – 1970).

In de eerste jaren bestond scoutinggroep Jhr. Beelaerts van Blokland alleen uit jongens in de leeftijd 9 – 11 jaar. Op de zolder van villa Bijdorp aan de Voordijk kwamen de Welpen elke zaterdag bijeen. In de loop der jaren is de groep enkele keren verhuisd, totdat het begin 2001 het huidige terrein en gebouw in gebruik werd genomen aan de rand van de wijk Bijdorp.

Vanaf 1989 werd de groep een gemengde scoutinggroep: de speltak Esta’s werd opgericht. Dit was voor meiden van 7 tot 11 jaar oud. In de jaren 80 werd ook de speltak Puppy's opgericht. Dit was voor jongens van 7 tot 9 jaar, die voorheen bij de Welpen hoorden. De Puppy's was een zelfverzonnen speltak met de reden een beter spelaanbod te kunnen bieden bij een kleiner leeftijdsverschil tussen de kinderen.

Ook waren er inmiddels de speltakken voor oudere kinderen ontstaan: de Verkenners voor de jeugd van 11 tot 15 jaar en de Rowans voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Daarnaast is er nog een groep voor 18+ leden: de Stam, een groot deel van hen geeft leiding aan jongere speltakken. In 2009 vond er bij de nationale Scouting organisatie, scouting Nederland, een reorganisatie plaats wat de speltakken betreft. Er werd ingezet op gemengde Welpenspeltakken met jongens én meiden van 7 tot 11 jaar met het doel dat jong en oud van elkaar kunnen leren en dat jongens en meisjes ook goed samen het scoutingspel konden spelen. Door Scouting Nederland werd het Esta-thema niet meer aangeboden. In 2018 kregen de Puppy’s hun comeback bij Scouting BvB. Om het spelaanbod beter aan te laten sluiten op de leeftijden werd de vroegere speltak indeling Puppy’s - 7 tot 9 jaar en Welpen - 9 tot 11 jaar weer terug ingevoerd. Vier jaar Welpen bij dezelfde leiding in hetzelfde lokaal werd door veel jeugdleden bij Scouting BvB als een erg lange periode ervaren. En zo kon er tevens een betere doorlopende leerlijn ingebouwd worden. Beiden speltakken bleven gemengd met zowel jongens als meiden.

Vandaag de dag bestaat Scouting Jhr. Beelaerts van Blokland uit ongeveer 100 jeugdleden en ruim 30 vrijwilligers die leiding zijn of overige taken vervullen. In alle speltakken is met ingang van het nieuwe seizoen weer plaats voor nieuwe jeugdleden. Voor meer informatie over de speltakken (en 4 x gratis een middag meedraaien) kunt u kijken op de website: www.scouting-bvb.nl Er is ook weer plaats voor nieuwe leiding. Belangstellenden kunnen daarvoor ook op de website terecht.

Meer berichten