Logo deschakelbarendrecht.nl
Inge de Bruijn zwembad.
Inge de Bruijn zwembad. (Foto: )

Zwembad kan toekomstplan maken, mogelijk met een buitenbad

BARENDRECHT – De directie van het Inge de Bruijnzwembad kan een toekomstplan maken voor het noodlijdende bad. Daarbij kunnen ze ook de optie voor een buitenbad uitwerken. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag besloten.

Om het bad enige financiële ruimte te geven, wil het college voor de komende twee jaar overgaan tot een kostendekkende huur. Dat kost 200.000 euro per jaar.

EVB stelde voor om voor meerdere jaren het bad met 200.000 euro te steunen. Bovendien zou het bad een éénmalige korting op de huur moeten krijgen, in verband met de gevolgen van de corona. Deze korting zou kunnen worden betaald uit de Eneco-gelden. EVB kreeg hiervoor geen steun. Wethouder Cees Schaap wil ‘druk op de ketel houden’. “Als je structureel geld gaat verstrekken, dan creëer je luiheid”, is zijn overtuiging. Hij heeft nog geen cijfers gezien waaruit blijkt dat het bad als gevolg van corona veel geld heeft verloren.

De coalitie wil het bad te tijd geven voor het maken van een verbeterplan, maar niet nu al voor de langere termijn geld toezeggen. “Maar we gaan het zwembad zeker niet laten vallen”, verzekerde Matthijs van der Welle (VVD).

De hele gemeenteraad vindt het goed dat bij het maken van een toekomstplan ook wordt gekeken naar een buitenbad. Volgens wethouder Schaap is in het verleden gekeken naar een natuurgezuiverd bad. Dat is te duur. Een ‘gewoon’ buitenbad lijkt kansrijker, omdat hier ook ZPB kan zwemmen. Deze vereniging hoeft dan niet meer voor 30.000 euro per jaar in Rotterdam zwemwater huren. Arno Schippers (CDA) waarschuwde wel dat de aandacht voor een buitenbad niet ten koste moet gaan van de rest van de toekomstplannen.

Landelijk loopt de belangstelling voor zwembaden terug. Bovendien is er in deze regio veel concurrentie. “Het zal een forse uitdaging worden om het tij te keren”, concludeerde Arie Kooyman (GL). Wethouder Cees Schaap zei tijdens de behandeling van het plan in de raadscommissie al, dat het zwembad wellicht voor langere tijd steun van de gemeente nodig heeft.

Meer berichten