Logo deschakelbarendrecht.nl
Sjaak Bral is op het ergste voorbereid. (foto: Frank Jansen)
Sjaak Bral is op het ergste voorbereid. (foto: Frank Jansen) (Foto: )

Het Kruispunt gaat ‘terug naar de basis van het theater’

BARENDRECHT – Theater Het Kruispunt gaat vanaf september ‘terug naar de basis van het theater’, vertelt directeur Irene Pronk. Ze is er trots op dat er ondanks alles toch een nieuw theaterprogramma is voor de periode van september tot en met december. Pronk en haar medewerkers zijn blij met de steun van het Barendrechtse publiek.

door Arco van der Lee

Vorig jaar oktober was het programma voor het seizoen 2020 – 2021 helemaal rond. Door de coronamaatregelen kon Irene Pronk dat programma helemaal schrappen.

In verband met de onderlinge afstand van anderhalve meter passen er in de zaal met 504 zitplaatsen nu maar 133 gasten. De anderhalve meter geldt ook voor het podium, zodat daar ook minder mensen op mogen staan.

“Alle impresariaten en artiesten hebben nagedacht over de vraag ‘Wat kan je met anderhalve meter?’ Grote bands en musicals kunnen niet. Er zijn daarom alternatieven bedacht”, legt Pronk uit.

“We gaan terug naar de basis van het theater: simpel verhalen vertellen. Ik denk dat het daarom een heel bijzonder seizoen gaat worden. Wat je nu gaat zien, krijg je nooit meer te zien. Het is een unieke kans om het theater te zien, zoals het ooit bedoeld is.”

Verschillende artiesten treden het komend seizoen niet op omdat ze niet voor een half lege zaal willen spelen. “Maar Jandino komt hier gewoon staan voor 133 man. Dat is echt stijl.”

Programma
Pronk legt momenteel de laatste hand aan het programma. Het is een hele puzzel. “Ik heb voorstellingen die wel zes keer verplaatst zijn.” Het resultaat is vanaf 15 juli te zien op de website van het theater.

Namen waarop het publiek kan rekenen zijn naast Jandino ook Stefano Keizers, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Flip Noorman (zingt Leonard Cohen), Youtuber Nesim, Marlijn Weerdenburg, Marcel van Roosmalen, Sjaak Bral, Viggo Waas, Nasrdin Dchar en Thijs Römer. Bij elkaar zijn het dertig artiesten.

Met Toneelvereniging Barendrecht wordt nog gesproken. Irene Pronk hoopt dat ook hun voorstelling door kan gaan.
Bij kindervoorstellingen geldt voor de kinderen niet de anderhalve meter afstand. Dan kunnen dus meer bezoekers worden toegelaten.

Films
Er zijn ook weer films te zien in Het Kruispunt. Dat was de afgelopen weken veel belangstelling voor. “Elke voorstelling is uitverkocht. Ik ben ons publiek zeer dankbaar dat ze daarvoor komen.”

Welke films er vanaf september in Het Kruispunt te zien zijn is nog niet bekend. Er komen momenteel vrijwel geen nieuwe films uit. Dit voorjaar zou de nieuwe James Bond in première gaan. Dat is afgelast en er is nog geen zicht op een nieuwe datum.

De meeste voorstellingen worden twee keer op één avond gespeeld, zodat er meer kaarten verkocht kunnen worden. Op deze manier komt er weer wat geld binnen bij de medewerkers in de theatersector. “De meeste theatermensen zijn zzp’ers. Die hebben nu een baantje bij Albert Heijn of zo. Die moeten echt weer aan het werk”, zegt Irene Pronk.

Bloemen
“Dit wordt een heel bijzonder seizoen. Ik hoop dat de mensen gaan komen, want we hebben iedereen nodig.” Irene Pronk is geroerd door de steun die er is van het theaterpubliek. “Er zijn zelfs bloemen voor de deur neergezet. Dat heeft ons gesterkt om door te gaan.”
In het theater worden zorgvuldig de corona-regels gevolgd. “Een bezoeker zei tegen me: ‘ik durf niet naar de supermarkt, maar wel naar het theater’. En er is niemand die zeurt.”

Wat er na 1 januari te zien is in het Barendrechtse theater? “Ik heb nog geen idee”, zegt Pronk. Ze hoopt dat tegen die tijd de regels versoepeld worden.

Het programma van Het Kruispunt staat vanaf 15 juli op de website van het theater:

www.theaterhetkruispunt.nl

Meer berichten