Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Gemeenteraad wil transferium voor lijnbussen bij A29

BARENDRECHT – Tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel moet er een overstappunt (transferium) voor busreizigers komen nabij de Kilweg. De gemeenteraad heeft dinsdag een motie daarover aangenomen die was ingediend door Kevin van Bommel (EVB).

Wanneer de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024 gerenoveerd wordt, zal onder meer de Tweede Heinenoordtunnel (de tunnelbuis voor landbouwverkeer) gereed gemaakt worden voor buslijndiensten die over de A29 rijden tussen Zuidplein en Goeree-Overflakkee en verder. Het geschikt maken van de tunnelbuis voor openbaar vervoer maakte al onderdeel uit van het alternatief ov-plan van Echt voor Barendrecht dat eind 2019 raadsbreed is aangenomen
Doordat de lijndiensten gebruik maken van de tunnelbuis voor langzaam verkeer komen ze door Barendrecht. Kevin van Bommel: “We kunnen dan als goed gastheer op treden voor deze lijndiensten en tevens de kans te benutten om deze bussen ook in Barendrecht van een halte te voorzien. Een ander onderdeel uit ons alternatief OV-plan uit 2019 was het realiseren van een OV-transferium op de A29. Door een haltevoorziening in Barendrecht te creëren tijdens deze afsluiting kan dit direct dienen als pilot om te bezien of een halte op deze plek een uitkomst kan zijn voor forenzen. Nabij deze locatie dient er ruimte aanwezig te zijn om de auto te parkeren en kunnen er tijdelijke fietsparkeerplaatsen worden aangelegd om de forens hier optimaal te faciliteren.”
Van Bommel wijst op mensen uit de Hoeksche Waard die op Vaanpark werken. Ze zouden vanaf het transferium met de fiets naar hun werk kunnen.
Kevin van Bommel diende een motie in, waarin het college wordt gevraagd om te gaan werken aan een tijdelijk transferium. Aanvankelijk stelde Van Bommel voor om dat aan te leggen bij de kruising Tunnelpad/Kilweg. Op verzoek van de rest van de gemeenteraad paste hij de motie aan. Er wordt nu een veilige plaats gezocht in de omgeving van het Tunnelpad en de Kilweg. Er zijn hier veel fietsers, die niet in gevaar mogen worden gebracht door de lijnbussen.

De motie werd aangenomen met steun van EVB, CDA, SGP/CU, GL en D66. Voor VVD en PvdA waren er nog te veel onduidelijkheden. Zij stemden tegen.

Meer berichten