Geert Bos heeft groot zwerfvuil ontdekt: twee pallets.
Geert Bos heeft groot zwerfvuil ontdekt: twee pallets.

Zwerfvuil (4): blikjes en flessen rapen aan de Noldijk

Algemeen

BARENDRECHT - De Waal tussen Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht is een idyllisch stukje van de regio. Helder water en veel groen langs de oevers. En ook zwerfvuil, zo blijkt tijdens een bezoekje aan de watersporthaven aan de Noldijk in Barendrecht.

Door Arco van der Lee

Vrijdagmorgen tussen kwart voor negen en negen uur vult het parkeerterrein bij het haventje zich met auto’s van senioren die gaan sporten bij Roeivereniging Barendrecht. Het is één van de drie verenigingen die aan het haventje zijn gevestigd. De andere twee zijn kanovereniging Lekko en scoutingvereniging Brandaen.

Geert Bos, lid van de roeivereniging, is vaak ’s ochtends bij het haventje. Hij helpt andere leden met het te water laten van de boten. “En ik maak een rondje over de parkeerplaats. Dan haal ik meestal een emmer vol met vuil op.”

Vandaag neem ik het rondje over de parkeerplaats voor mijn rekening. Dat valt op. “Hé, die man neemt jouw werk over”, zegt één van de roeiers tegen Bos.

Wietzakjes

Op het eerste gezicht is de parkeerplaats aan de Noldijk schoon. Maar als je iets beter kijkt, dan glinstert er op allerlei plaatsen iets tussen het gras.

Al snel tref ik wat blikjes en flessen aan. Ze gaan op de foto en worden opgeslagen in de app Litterati. Ook op andere plaatsen ligt het afval bij elkaar. Blijkbaar is het in één keer uit de auto gegooid. Peuken, wietzakjes, de alomtegenwoordige blikjes Redbull en een sok (zou iemand die missen?) verdwijnen in de vuilniszak.

Als Geert Bos na twintig minuten komt vertellen dat de koffie klaar is, heb ik 41 voorwerpen met een foto in Litterati gezet. Daarnaast heb ik nog heel wat stukjes papier, peuken en plastic direct in de zak gegooid. Als je alles op de foto wilt zetten, dan wordt de parkeerplaats nooit schoon.

Twee dingen neem ik niet mee: houten pallets die hier zijn achtergelaten. Het grootste zwerfvuil dat ik tot nu toe heb gezien. Wie zou zoiets nou op een parkeerplaats dumpen?

Muziek

Mijn indruk dat het zwerfvuil op de parkeerplaats uit auto’s is gegooid, blijkt te kloppen.
“Als je hier ’s avonds langs rijdt staan er allerlei auto’s met de muziek keihard aan. Daar heeft niemand last van. Maar alle rotzooi laten ze achter”, weet Geert Bos te vertellen.

Aan de andere kant van de parkeerplaats is de ingang van het recreatieterrein Wevershoeve. Waarschijnlijk komt daar ook vuil van de parkeerplaats terecht, maar vandaag kom ik daar niet. Misschien dat één van de lezers daar eens kan opruimen.

Water

Anja Molendijk is één van de andere leden van de roeivereniging die zwerfvuil opruimt. Zij ruimt afval op dat op het water van de Waal drijft. “Maar het helpt geen zak”, zegt ze geërgerd.

Veel vuil dat op het water en in het riet drijft, is afkomstig van de surfbocht. Dat is een populair stukje oever aan de overkant van het water. “Bij de surfbocht moeten ze grotere prullenbakken neerzetten. Ze zijn nu vaak veel te vol”, heeft Anja Molendijk gezien.

Het valt Molendijk op dat ze veel complimenten krijgt als ze zwerfvuil opruimt. Maar mensen volgen niet haar voorbeeld. Misschien zou het helpen als groepen uit het voortgezet onderwijs zwerfvuil zouden gaan opruimen, maar ze is daar niet erg optimistisch over.

Anja Molendijk gaat met haar boot het water op. Samen met Geert Bos kijk ik nog een keer tevreden naar de schone parkeerplaats. Maar we weten dat morgen het schoonmaken weer opnieuw kan beginnen.

Informatie

Wil je ook zwerfvuil opruimen?
Vraag dan een zwerfvuilpakket aan op op de website van de BAR gemeenten:

www.
onzetoekomstisduurzaam.nl

Deze ochtend maak ik de parkeerplaats bij het haventje schoon.

Advertenties uit de krant