Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Column Jamie: Zelf aan de bak

Op het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt moeten we nog even wachten, maar gelukkig maakt de publieke omroep dat wachten in de zomer wat dragelijker. Tijdens de vakantie is een seizoen van The Great British Bake Off, het programma waarop HHB is gebaseerd, op televisie. Iedere zondag kijk ik er de hele dag naar uit om ’s avonds op de bank weer te genieten van de Britse baksels. En dat zorgt voor inspiratie.

Doordat ik dat programma’s ben gaan kijken, heb ik zelf ook besloten wat meer te bakken. Uiteraard komt het bij lange na niet in de buurt van het niveau van de tv-bakkers, maar mijn baksels zijn prima te eten, al zeg ik het zelf. Ik probeer het mezelf ook niet té moeilijk te maken, want ik vind niet dat ik zóveel talent heb voor het bakken, maar ik zoek wel altijd naar wat bijzondere recepten.

De eerste dingen die ik ging maken waren kwarktaarten voor verjaardagen. Het is heel simpel: je koopt een doos van Dr Oekter in de supermarkt, gooit wat water en kwark bij een poedermix, zet het in de koelkast en klaar is Kees. Je kan er weinig aan verpesten, dus dat is heerlijk. Maar ik wilde mezelf wat meer uitdaging geven. Het eerste wat ik daarna maakte, als ik zo door mijn receptenboekje blader, waren zo te zien Milkyway Cookies. Nee het was geen alternatief van ‘spacecake’, maar het waren koekjes met stukjes van die kleine Milkyway chocolaatjes erin. Makkelijk om mee te beginnen toch?

Ze waren in ieder geval lekker, want anders stonden ze niet in het boekje. Ik schrijf een recept altijd eerst op een los papiertje, want als het niet smaakt kan het recept zo de prullenbak in. Nu ik zo door dat boekje heen zit te bladeren kom ik verrassend veel hartige of avondeten-achtige dingen tegen, veel ovenschotels vooral. Waar is al dat zoet gebleven?

Bakken is voor mij toch wel het maken van zoete dingen als cakes, koekjes enzovoorts. Ik denk dat ik komende dagen maar weer eens een receptje ga proberen, ik heb toch tijd genoeg in mijn vakantie.


Meer berichten