Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Column Melvin: Tweede golf

Na een periode van relatieve rust is het aantal corona besmettingen in de afgelopen week weer toegenomen. Met het aanbreken van de zomer lijkt het alsof we minder nauw met de regels omgaan. Uitgaan mag weer en de anderhalve meter blijkt niet heilig. Al lijkt een nieuwe coronagolf nu nog niet aan de orde, het groeiende aantal besmettingen belooft niet veel goeds. Maar voorlopig vinden mensen gezelligheid iets belangrijker dan corona.

Uit de cijfers blijkt dat vooral jongeren helemaal klaar zijn met de vele coronaregels. De piek van de besmettingen lijkt nu te liggen bij mensen tussen de 20 en 30 jaar. Er wordt weer vaker gefeest, waarbij het ook vaker fout gaat. Het is natuurlijk wel te begrijpen dat mensen, zeker in de zomervakantie, de stress van de afgelopen maanden even willen vergeten. Daarbij wordt alleen geen rekening gehouden met het feit dat we in september eventueel in een nieuwe lockdown kunnen zitten.

Volgens mij is vooral de beeldvorming over het virus de laatste tijd best veranderd. In februari zagen we allemaal de schokkende beelden uit Italië, waar vrachtwagens vol lijken stonden. Gelukkig was dat voor ons nog een ver van ons bed show. In maart moesten we er echter zelf aan geloven en ging ook ons land op slot. Voor veel mensen was dat een angstige periode.

Toch lijkt de angst bij de meeste mensen een beetje verdwenen. Misschien zijn we in zekere mate wel gewend geraakt aan het virus. We passen nog wel op, maar gaan niet meer hele dagen binnen zitten. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, zo lang we de basisregels maar blijven volgen. Niemand heeft er namelijk zin in om in het najaar een tweede coronagolf mee te maken.

Voorlopig blijft het dus nog even volhouden. Een vaccin is in de maak, dus met geduld en vasthoudendheid moeten we er uiteindelijk kunnen komen. Het blijft dus hoesten/niezen in de elleboog, vaak handen wassen en natuurlijk anderhalve meter afstand houden!


Meer berichten