Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto Stichting Lezen en Schrijven
Foto Stichting Lezen en Schrijven (Foto: )

Cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden

BARENDRECHT - ‘De coronatijd is extra lastig voor mensen die niet goed Nederlands begrijpen’. Dit is een van de krantenkoppen van de afgelopen tijd. “Het volgen van alle informatie is vaak moeilijk voor mensen die minder taal- en digitaal vaardig zijn” vertelt Suzanne Vonk, coördinator Basisvaardigheden bij de Bibliotheek AanZet. “Ook het helpen van kinderen met hun huiswerk en online contact hebben met werk, instanties en familie en vrienden, is voor hen vaak lastig. En heel veel moest opeens digitaal, van het aanmelden voor activiteiten tot het invullen van formulieren.” 

Het gaat hierbij niet alleen om mensen die niet in Nederland zijn geboren. Ook geboren en getogen Nederlanders lopen tegen deze problemen aan. 

“Het goede nieuws is dat er voor alle inwoners in Barendrecht cursussen zijn om deze vaardigheden onder de knie te krijgen,” geeft Vonk aan. “In de cursus werken deelnemers aan de Nederlandse taal, digitale vaardigheden, rekenen en geldzaken.” Via de taalscholen NL Educatie, Sagènn en Da Vinci College worden verschillende cursussen in Barendrecht aangeboden. 

Inwoners kunnen zich aanmelden bij het Taalpunt van de bibliotheek. Daar wordt gekeken waar iemand het beste een cursus kan volgen. Er zijn onder andere digitale cursussen mogelijk en taalcursussen van A1 tot B2 niveau. “In de eerste drie maanden van het Taalpunt hebben al ruim 45 Barendrechters zich aangemeld”, vertelt Vonk enthousiast “De meesten van hen zitten nu in een cursus die past bij hun vraag”.

De cursussen worden gefinancierd door de gemeente. Vonk vertelt: “Normaal gesproken kost een taalcursus tussen de 500 en 700 euro, nu betalen deelnemers slechts een eigen bijdrage van 50 euro.” De cursussen worden in Barendrecht gegeven. Ze zijn twee keer per week en een cursus duurt 15 of 18 weken. Mensen die interesse hebben kunnen op dinsdag en woensdag contact opnemen met het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet. Dit kan door Taalpunt Barendrecht te mailen via taalpuntbarendrecht@debibliotheekaanzet.nl en via telefoonnummer 088-2425050. Vanaf september 2020 is het Taalpunt in Bibliotheek Kruispunt op woensdag van 10 tot 12 uur (afhankelijk van de corona-maatregelen).

Meer berichten