Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Florian: Van je buren moet je het hebben

Het buitenland zit er dit jaar als vakantiebestemming even niet in voor veel Nederlanders. Overal om me heen hoor ik van mensen 'die een vakantie in eigen land plannen'. En alsof dat niet goed genoeg is, wordt er dan snel aan toegevoegd: “Dat is ook best lekker hoor.” Nu we niet of minder in het buitenland komen, ben ik wel benieuwd wat buitenlanders het meeste gaan missen aan ons. Oftewel; wat zijn nu de meest typische dingen aan Nederlanders in het buitenland?

Het eerste wat opvalt aan een Nederlander in het buitenland is het harde praten. De Nederlandse decibellen vliegen over pleinen en terrassen, zodat je meteen weet waar je landgenoten zich bevinden. Overigens hoeft dat niet eens beschaafd Nederlands te zijn. Nee, in het buitenland hebben we onze eigen taal ontwikkeld: het ‘Dunglish’, een combinatie van Nederlands en Engels. Het bestellen van een cola klinkt dan ongeveer als “Ken I pleaze hef un cola with van die ijsklontjes?”. Knap hoe die obers hun gezicht ook altijd in de plooi weten te houden…

Nederlanders zijn ook te herkennen aan de grote groepen waar ze mee aankomen stormen, onder het mom van ‘we gaan pas naar binnen als de hele groep compleet is’. We zijn in het buitenland ook vaak te herkennen aan onze strakke tijdsschema’s. Is een rij te lang? Dan slaan we deze bezienswaardigheid over, want anders loopt onze planning in de soep. Als we toch naar binnen gaan wordt er wel nog even afgestemd hoe laat we weer bij de uitgang terug moeten zijn. Meestal gaat aan de entree nog een gezamenlijke lunch vooraf met… jawel: zelf meegebrachte lunchpakketten.

Al met al vinden de meeste buitenlanders ons maar een brutaal volkje. Tsja… van je buren moet je het hebben.

Meer berichten