Logo deschakelbarendrecht.nl
Ina de Ritter met assistentiehond Tierra.
Ina de Ritter met assistentiehond Tierra. (Foto: )

De week van de assistentiehond

BARENDRECHT - Het is internationale week van de assistentiehond. Veel mensen weten niet precies wat een assistentiehond is en welke spelregels er zijn. Het thema is ‘niet afleiden’.
Ina de Ritter heeft assistentiehond Tierra. “Zij zorgt voor mijn vrijheid en onafhankelijkheid,” vertelt Ina. Tierra helpt haar bijvoorbeeld met het aankleden, kan eten en drinken uit de koelkast pakken en draait haar zelfs om in bed. “Zij let ook op of ik niet overprikkeld of oververmoeid raak of als iemand mij bijvoorbeeld pijn doet met douchen en aankleden.” In de Ritter heeft dankzij de assistentiehond maar 8 uur in plaats van 23 uur per week zorg nodig. “Maar het belangrijkste is dat ik kan gaan en staan waar ik wil en wanneer ik het wil.”

Omdat hulphonden essentieel zijn, mogen ze overal naar binnen. Dat is wettelijk zo geregeld. Een hulphond weigeren in een restaurant kan dus niet. Een assistentiehond mag niet afgeleid worden en daarom ook niet geaaid of aangesproken worden. Dat is ook het thema van deze week.
Ina de Ritter is sinds kort weer actief bij de Wmo-adviesraad, maar geeft al jarenlang voorlichting. Zo vertelt zij op scholen hoe het is om te leven met een beperking. “In de klas laat ik mijn hond mijn jas uittrekken of mijn drinken aangeven. Dat vinden de kinderen prachtig!”
Wie meer wil weten over het leven met een beperking, kan ervaringsdeskundigen zoals Ina de Ritter uitnodigen voor een groepsvoorlichting. Meer informatie is te vinden op www.meerotterdamrijnmond.nl/
projecten/voorlichting-door-ervaringsdeskundigen of via info@wmo-raadbarendrecht.nl. De voorlichtingen zijn ook geschikt voor professionals.

Zaterdagochtend zijn Ina de Ritter en Arend Wesdijk, voorzitter van de Wmo-adviesraad, te gast in Exxact radioprogramma WeekendMixx, tussen 10 en 12 uur op 106.4 FM en via exxact.nl.

Meer berichten