Melvin: Tropisch Nederland
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: Tropisch Nederland

Het zal u vast niet ontgaan zijn: vorige week was het tropisch warm in ons land. Niet eerder kwam het voor dat de temperatuur meer dan acht dagen achter elkaar boven de dertig graden uit kwam. Het was dan wel niet de heetste of langste hittegolf ooit, maar het was zeker een week die warmte records verbrak. En dat komt de laatste tijd steeds vaker voor. 

Dit jaar is er al ruim acht keer een hitterecord gevestigd, tegenover nul koude records. In het midden van de winter was het al warmer dan normaal. Deze zomer heeft daar geen verandering in gebracht. Het lijkt erop dat Nederland steeds warmer en warmer wordt. Dat blijkt ook uit het aantal hittegolven in de Nederlandse geschiedenis. In de vorige eeuw waren dat er zestien, tegenover dertien in deze eeuw. In twintig jaar tijd waren er dus bijna evenveel hittegolven als in de honderd jaar daarvoor. 

Het is dus een feit dat Nederland opwarmt. Het wordt warmer, zonniger en droger. Dat is natuurlijk soms fijn, maar na de afgelopen week durf ik ook wel te stellen dat heel veel mensen hier geen zin in hebben. Hoe wel het “nieuwe normaal” van de pandemie uiteindelijk toch iets tijdelijks is, zal de hitte definitief het nieuwe normaal voor Nederland zijn. 

Om daar mee om te kunnen gaan moet er echter een hoop veranderen in ons land. Op dit moment wemelt het in elk huis van de radiatoren, houtkachels en open haarden. Na vorige week zullen daar ook een paar ventilatoren aan zijn toegevoegd, maar het overgrote deel van het land is nog niet uitgerust met de nodige airconditioning om met deze hitte om te kunnen gaan. Misschien wordt het langzamerhand tijd om afscheid te nemen van de verwarmingsinstallaties en ze te vervangen door airco’s en ventilatoren. 

Al is het misschien ook een idee om de opwarming van Nederland een halt toe te roepen. Het massaal inslaan van ventilatoren heeft daar in ieder geval niet aan bijgedragen, want de energieconsumptie ging gedurende de hittegolf omhoog met ongeveer dertig procent. Als we echt iets willen doen aan de stijgende temperaturen moeten we ons allemaal inzetten voor duurzaamheid, zodat een hittegolf een uitzondering blijft in plaats van een jaarlijks terugkerend fenomeen. 

Meer berichten