Met de wethouder op het plein voor het gemeentehuis. Hier liggen honderden peuken.
Met de wethouder op het plein voor het gemeentehuis. Hier liggen honderden peuken.

Zwerfvuil rapen met wethouder Cees Schaap (met video)

Algemeen

BARENDRECHT – Op een regenachtige donderdagmorgen wandelen we met wethouder Cees Schaap door het centrum van het dorp. Aanleiding voor de wandeling is de serie verhalen over zwerfvuil die deze zomer in De Schakel stond.

Door Arco van der Lee

De wethouder wil zijn waardering uitspreken voor mensen die in hun vrije tijd zwerfvuil rapen. In Barendrecht gaan meer dan zestig mensen regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen, weet Schaap.

“De buitenruimte is net zo belangrijk als de binnenruimte. En met corona is de buitenruimte nog belangrijker geworden”, zegt Schaap in zijn werkkamer. “Wij zijn als gemeente niet in staat om Barendrecht echt schoon te houden. Dat lukt niet. We hebben de capaciteit niet en het zou ook onbetaalbaar zijn. “

We trekken een geel hesje aan. Met een grijpstok in de ene en een vuilniszak in de andere hand lopen we de parkeerplaats voor het gemeentehuis op. De oogst bestaat hier vooral uit sigarettenpeuken. Er liggen er heel veel, vooral in de buurt van bankjes. “Het is ongelooflijk hoeveel dat er liggen”, zegt Schaap.
Na alle peuken ben ik blij als er tussen de auto’s een platgetrapt blikje ligt. De wethouder raapt bij de bouwplaats aan de Barendrechtseweg trots een verroest fietsslot op.

Het gesprek komt op de prullenbakken. Nog niet zo lang geleden verdween de ene na de andere bak uit het straatbeeld. “Ik heb dat project stopgezet, want ik kreeg er zo veel e-mails over”, vertelt Schaap. Volgens de wethouder moet er wel iets veranderen. Er staan nu bakken op verkeerde plaatsen. Het idee blijft dat er minder prullenbakken nodig zijn, als mensen hun vuil mee naar huis nemen.

Een gebied waar veel vuil achterblijft is het recreatiegebied langs de Oude Maas. “Het beheer zit niet bij ons, maar bij Staatsbosbeheer”, legt Schaap uit. Tussen de gemeente en Staatsbosbeheer zijn afspraken gemaakt. Er wordt vaker schoongemaakt. En er is meer controle door boa’s, ook in burger. “De afgelopen tijd zijn er 59 processen verbaal van 90 euro uitgeschreven in dit gebied.” Er komen bakken waar hete kolen van barbecues in gestort kunnen worden. Het zwembadje wordt dagelijks gereinigd.

Bijplaatsingen
Inmiddels lopen we op de 1e Barendrechtseweg en slaan de Piet Heinstraat in. We wonen hier allebei in de buurt, dus zijn we niet verbaasd over de aanblik van de vuilcontainers in die straat. Er is weer van alles bijgeplaatst, waaronder een grote witte tuintafel. Schaap is duidelijk geïrriteerd.
“Wat niet in een container past, dat hoort hier niet. Ik zal er een foto van maken. Dan zet ik het door naar de NV BAR Afvalbeheer. Met de vraag of ze het even kunnen ophalen.” Schaap beseft dat hiermee eigenlijk verkeerd gedrag wordt beloond. Overigens heeft BAR Afvalbeheer blijkbaar geen haast, want de volgende dag staat de tuintafel er nog.

Via de Dorpsstraat lopen we terug naar het gemeentehuis. Aan de zijkant van de Watertoren liggen wat stukken plastic en papier. “Dit is een windhoek waar dat terechtkomt”, constateert de wethouder. Langs de Dorpsstraat staat een lege bierfles. Die gaat ook de zak in.
De wandeling van een uurtje levert twee halfvolle vuilniszakken op met vooral heel veel peuken.

Wethouder Schaap is onder de indruk van de hoeveelheid vuil die door vrijwilligers van straat wordt gehaald. “Als je dat vuil op een hoop zou gooien en zou verspreiden door Barendrecht, dan heb je een vreselijk Barendrecht, een onleefbaar Barendrecht. Het is gewoon heel belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. We moeten dit volhouden en nog meer vrijwilligers proberen te krijgen.”

Wil je op zwerfvuil rapen? Ga dan naar
www.bar-afvalbeheer.nl/zwerfafval voor het aanvragen van een zwerfafvalpakker.

Er is een filmpje gemaakt bij dit verhaal. Gebruik de OR-code of klik hier.

De wethouder fotografeert een tafel die op straat is gezet.

Advertenties uit de krant