Sander Baard is de enthousiaste trainer van NatuurlijkSportief in Barendrecht.
Sander Baard is de enthousiaste trainer van NatuurlijkSportief in Barendrecht.

Buiten spelen bij De Oude Maas en De Grienden

Algemeen

BARENDRECHT – Of ik een artikel wilde schrijven over ‘NatuurlijkSportief’, vroeg mijn collega. Ja natuurlijk, maar dan wil ik wel meedoen. Ik belde trainer Sander Baard die meteen enthousiast was over mijn voorstel. En zo kon het dus gebeuren dat ik op maandagavond in sportkleding ging buitenspelen met een clubje vreemde mensen. Nog nooit werd ik zo moe van mijn werk en kreeg ik er tegelijkertijd zoveel energie van.

Door Astrid Potuijt

Met de tong op mijn knieën bereik ik de top van de Gaatkensbult, waar ik mezelf languit in het gras laat vallen. We hebben niet alleen een stuk gerend, maar ook verschillende spelletjes gedaan en met zware stenen lopen sjouwen bij de Carnisse Grienden. Ik moest Sander omver duwen, wat me natuurlijk totaal niet lukte. Terwijl hij mij binnen enkele seconden op de grond wist te leggen. Ook ging de groep nog even de Oude Maas in, Bovenaan de bult kan ik even uitrusten, maar niet voor lang. We renden weer naar beneden waarna we gingen planken en tenentikkertje speelden. Als je getikt werd, moest je de halve heuvel weer op. Aan het einde van het uur vond Sander dat we best de heuvel nog een keer op konden rennen, maar ik trok het echt niet meer. Held Jeroen – heel ervaren in het buitenspelen – nam me zo op zijn rug mee naar boven. Eenmaal weer terug op de parkeerplaats, werd er nog even nagepraat en haalt Sander een thermoskan thee uit zijn auto. Ik hoor enthousiaste verhalen en zie blije gezichten. Zelf voel ik me ook vol met energie. ,,Dit is wat we doen”, vertelt Sander. ,,We spelen letterlijk buiten. En het maakt dan niet uit of je snel of langzaam bent, of je wel of niet de ander omver kan duwen, het gaat om de lol en om het buiten zijn.”

NatuurlijkSportief bestaat al enige tijd in het land. Vorige week startte Sander met de groep in Barendrecht. ,,Op maandag- en woensdagavond van half acht tot half negen trainen we. We verzamelen op de parkeerplaats bij De Carnisse Grienden. Zomer, winter, regen en wind. Het gaat altijd door.”

Ergens lijkt het wel op een Bootcamp. ,,Ja, maar bij Bootcamp gaat het er militair-achtig aan toe. En dat doen wij totaal niet. Iedereen doet wat hij of zij wil. We doen de dingen die we als kind ook deden. Bomen klimmen, tikkertje. Natuurlijk moet je wel een beetje een bikkel zijn om hieraan mee te doen”, lacht hij.

De oudste deelnemer van het groepje dat deze avond meedoet is 61 jaar. Deze man heeft vorige week voor het eerst mee gedaan en heeft meteen een strippenkaart aangeschaft waarmee hij tien keer kan deelnemen wanneer hij zelf wil. Het gemêleerde gezelschap – jong, ouder, man en vrouw – maakt het extra leuk.

Informatie
Op de website www.natuur
lijksportief.nl staat alle informatie en er zijn video’s te vinden waarbij je een aardig beeld krijgt van wat ze doen. Een proefles is gratis en zeker het proberen waard. Alleen met Sander trainen kan ook. Niks hoeft, alles mag. Ik ben er volgende week weer bij.

Stenen sjouwen en hup, De Oude Maas in.

Advertenties uit de krant