Logo deschakelbarendrecht.nl
Irene en Remco in de tuin, die op10 oktober meedoet met de fietsroute Week van de Duurzaamheid.
Irene en Remco in de tuin, die op10 oktober meedoet met de fietsroute Week van de Duurzaamheid. (Foto: )

'Doe- en leertuin' bij Loods 38 kan hulp gebruiken

BARENDRECHT - Op een braakliggend stuk grond achter het NS-station is de afgelopen maanden een moestuin aangelegd. Het is een project van Irene Zegwaard en Remco Koenen. De moestuin is één van de activiteiten die rond Loods38 worden georganiseerd.

"We zochten een locatie voor een werkplaats en een stukje grond om een grote moestuin aan te leggen", vertelt Irene Zegwaard. Via Dineke van Meeuwen en de gemeente kwamen ze in contact met Loods38. Daaruit ontstond een bijzondere samenwerking.
"Voor ons is dit natuurlijk fantastisch. Er is hier een loods en een stuk grond dat groter is dan we ooit durfden te denken."

Remco en Irene gingen zorgvuldig te werk. Zo werd er bodemonderzoek gedaan. Er werd geen vervuiling aangetroffen. Irene is moestuincoach en heeft dit voorjaar een ontwerp getekend zodat in juni begonnen kon worden met de aanleg. Daarbij wordt samengewerkt met leerlingen en docenten van MBO-opleiding Lentiz.
De moestuin (onderdeel van de Loods38 tuin) heeft een oppervlakte van 30 bij 40 meter. Remco en Irene onderhouden de tuin naast hun werk op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. "We hebben deze zomer hulp gehad van een vrijwilliger, maar veel doen we tot nu toe zelf."
De eerste planten in de moestuin zijn deze zomer hard gegroeid. "Er is een flinke oogst geweest", vertelt Irene. Er zijn onder meer enorm veel courgettes geoogst en daarnaast is er ook mais, tomaat, komkommer en frambozen geoogst.

De moestuin bij Loods38 wordt een 'doe- en leertuin' voor iedereen die groene vingers heeft of zijn kennis en ervaring wil delen met anderen.
Basisscholen kunnen het gebruiken om lessen te krijgen. Er komen workshops voor ouderen en kinderen, bijvoorbeeld over het bouwen van een bijenhotel of een kruidenspiraal.
Remco en Irene zijn op zoek naar een flink aantal vrijwilligers die onder begeleiding van Irene kunnen meehelpen. Er hebben zich al spontaan vrijwilligers gemeld. Zo is er contact met bewoners van Spring, het woongebouw naast het station. Leerlingen van MBO Lentiz en het bedrijf GKB werken ook mee.

Vrijwilligers kunnen elke vrijdag van 13 tot 16 uur en om de week op zaterdag van 10 tot 13 uur helpen in de moestuin.
Vrijwilligers en scholen kunnen zich aanmelden bij Irene via ri@borboletamariposa.nl, via 06-14104129 of via www.borboletamariposa.nl .

Een grote wens van Remco en Irene is een glazen kweekkas en een containertje voor de opslag van materiaal. Ook tweedehands tuingereedschap is zeer welkom.

www.borboletamariposa.nl
www.loods38.com

Meer berichten