Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Avondje EVB-meerderheid in de gemeenteraad

BARENDRECHT – De zes coalitiepartijen hebben in de gemeenteraad gewoonlijk één zetel meer dan oppositiepartij EVB. Dinsdagavond waren Ada Dekker (GL) en Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU) afwezig. Daarmee was er plotseling een meerderheid voor EVB. En dat had gevolgen.

Nieuw-Reijerwaard
Met het rapport ‘Grond voor twijfel’ beschreef de Rekenkamer wat er niet goed was gegaan met de Barendrechtse deelname aan het project Nieuw-Reijerwaard. Het voorstel van het college om hier lering uit te trekken, kreeg de steun van alle partijen. Maar EVB wilde verder gaan. Fractievoorzitter Lennart van der Linden vindt dat Barendrecht door dit project te veel risico loopt. Hij diende een motie in waarin het college wordt verzocht om in gesprek te gaan met Ridderkerk en Rotterdam om de Barendrechtse deelname aan Nieuw-Reijerwaard ‘zo snel en zo gunstig mogelijk te beëindigen’.
De coalitiepartijen willen niet uit Nieuw-Reijerwaard stappen. Het project loopt goed. Bovendien is de grond daar nodig om bedrijven bij het station een nieuwe plek te geven. Dan kan de woonwijk Stationstuinen worden gebouwd.
Matthijs van der Welle (VVD) vroeg wethouder Tanja de Jonge om eerst advies in te winnen over de zaak en dan terug te komen in de gemeenteraad. Lennart van der Linden sloot zich bij dat verzoek aan, maar handhaafde wel zijn motie.
De motie van EVB om het gesprek te starten over het uittreden uit Nieuw-Reijerwaard werd aangenomen met de 14 stemmen van EVB voor en 13 stemmen van de coalitie tegen.

Referendum
De referendumverordening in Barendrecht wordt gemoderniseerd. Op enkele punten dienden EVB en VVD eigen voorstellen in. In alle gevallen won het voorstel van EVB. Zo kan de gemeenteraad niet zelf een referendum uitroepen, maar moet dat initiatief van de burgers komen.

Straatnaam
Er wordt een straat vernoemd naar Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer. Het voorstel van Cicilia Rijsdijk (EVB) kreeg de steun van alle partijen, met uitzondering van SGP/CU. "Haar gedachtengoed wordt door onze fractie niet gedeeld", zei fractievoorzitter Leendert Mijnders.
Burgemeester Jan van Belzen gaat nu op zoek naar een passende plaats.

Meer berichten