De galerie van de Kunstroute Barendrecht is open tot het eind van het jaar.
De galerie van de Kunstroute Barendrecht is open tot het eind van het jaar.

Kunstroute Barendrecht gaat digitaal

Algemeen

BARENDRECHT - Corona? De Kunstroute Barendrecht gaat gewoon door. Werken van een groot aantal Barendrechtse kunstenaars zijn te bezichtigen in een prachtige galerie met zicht op zee en prachtig licht. Op het computerscherm, dat dan weer wel.

De Kunstroute wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. De organisatie keek uit naar een mooie jubileumeditie, vertelt Wim Verhoeff. Al in april werd besloten om de Kunstroute niet op de gebruikelijke manier te organiseren. Te veel kunstenaars en bezoekers zitten in de risicocategorie en de organisatie wil geen risico nemen.
“Het is goed geweest om het af te gelasten”, zegt Wim Verhoeff. Hij maakt sinds vijf jaar de brochures van de Kunstroute en kwam met idee om een ‘virtuele kunstroute’ te ontwerpen. Wim Verhoeff klapt zijn beeldscherm open en toont beelden van een galerie aan zee. In de tuin staan borden waarop de Kunstroute Barendrecht wordt aangekondigd. Wie zijn muis verschuift en naar binnen ‘loopt’ kan ruimtes bezoeken waar werken van de deelnemers hangen. Elke kunstenaar heeft een eigen stuk wand waar zijn of haar werken hangen.

“De interactie tussen bezoekers en kunstenaars maakt de Kunstroute Barendrecht normaal zo speciaal. Dat is onmogelijk. Maar normaal duurt de Kunstroute twee dagen, deze virtuele galerie laten we tot het eind van het jaar online staan. Een ander voordeel is dat je de werken in ware grootte ziet hangen”, legt Wim Verhoeff uit.
De virtuele kunstroute heeft een chatfunctie, zodat bezoekers kunnen reageren bij de kunstwerken. Ook kunnen ze op deze manier een afspraak maken met de kunstenaar.
"Er zijn twee mogelijkheden om door de digitale ruimte te navigeren, bezoekers kunnen vrij rondlopen of gebruik maken van een vooraf ingestelde route die ze van kunstenaar naar kunstenaar brengt." De galerie is zelfs te bekijken met een virtual reality bril.

De virtuele kunstroute is er noodgedwongen gekomen, maar Wim Verhoeff denkt dat de Kunstroute Barendrecht op deze manier ook een jongere doelgroep kan bereiken. “Ik denk dat dit een blijvertje wordt, ook als de gewone Kunstroute weer gehouden kan worden.”

Er zijn dit jaar 25 deelnemers aan de kunstroute. Nieuwe deelnemers zijn Astrid van Tilborg en Henriëtte Sillem.

De Pop Up Artstore op de Middenbaan besteedt vanaf vrijdagmiddag 2 oktober tijdens openingstijden aandacht aan de Kunstroute Barendrecht. Vanaf dit weekend kan iedereen de website van de Kunstroute Barendrecht bezoeken, waarin de virtuele route is opgenomen. De route is ook te bekijken op de telefoon in een speciale app.
kunstroute-barendrecht.nl

Advertenties uit de krant