Michael Meijer en Wim Franse komen dit jaar nog met een Kerstbier.
Michael Meijer en Wim Franse komen dit jaar nog met een Kerstbier. Foto: Arco van der Lee

Vaanbier: proef de herfst in je glas

Algemeen

BARENDRECHT - Als we binnenstappen in de brouwerij van de Vaanbrouwers is het buiten 21 graden, maar brouwers Wim Franse en Michael Meijer zijn al klaar voor de herfst en de winter. Want bier brouw je ruim op tijd, zodat het kan rusten voordat de kroonkurk van de fles gaat. “Bier is lekkerder als het even staat”, verzekeren de brouwers.

door Arco van der Lee

Met 13 verschillende bieren heeft Barendrechts enige brouwerij en assortiment voor alle seizoenen. Voor de komende maanden adviseren de brouwers hun bockbier en hun winterbier.

“Het is voor brouwers een traditie om in het najaar een bockbier uit te brengen”, vertelt Wim Franse. Hij sluit zich graag bij deze traditie aan. Het wordt een vrij zoet bier, verklappen de brouwers.

Het tweede bier voor de koude maanden is het Winterbier. “Het is een bier met onder meer speculaaskruiden. Het past echt bij de winter”, vertelt Michael Meijer.

Waar de donkere bieren het goed doen in de herfst en de winter, daar doen de lichte en blonde bieren het goed in de zomer. Dat merken de Vaanbrouwers ook. “Een licht bier drinkt dan lekkerder. Je moet niet met een quadrupel in de zon gaan zitten. Neem dan een Zomerblondje.”

Er zijn uitzonderingen, hebben Franse en Meijer de afgelopen jaren gemerkt. “Tripels drinken mensen het hele jaar door”, weet Franse. “Hefe weissbier drinken mensen in Oostenrijk op wintersport. Ze associëren het daarom met de winter”, zegt Meijer. Vandaar dat dit lichte bier ook bij koud weer wordt gedronken.

Wie bij de open haard een Vaan Bockbier inschenkt, kan dat het beste doen in een passend glas. In een gewoon ‘pilsglas’ komen geur en smaak van speciaalbier niet tot hun recht. De Vaanbrouwers adviseren het Peku-model, dat ze zelf ook in het assortiment hebben.

De bieren van de Vaanbrouwers hebben bezinksel in de fles “Dat staat ook op het etiket”, legt Michael Meijer uit. “Onze bieren hebben nagisting op de fles, om CO2 in het bier te krijgen. Onderin ligt dat een laagje inactief gist. Als je dat laagje niet uitschenkt, dan smaakt het bier anders.” Er zijn mensen die het gist apart in een klein glaasje nuttigen. “Dat heeft een aparte smaak. Daar moet je van houden.”

Na de Bock en het Winterbier kunnen de liefhebbers dit jaar nog rekenen op een bier dat wordt gebrouwen met gerst uit het Buijtenland van Rhoon. En er komt Kerstbier. Dat rust nu op de fles en moet nog voorzien worden van een etiket.

De Vaanbrouwers zijn nu twee en een half jaar bezig. “We doen alles zelf, behalve het drukken van de etiketten”, zeggen Franse en Meijer lachend. Elke woensdag wordt er vanaf 9 uur bier gebrouwen. Dat gebeurt in een perfect schoongehouden ruimte. Want schoonmaken is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het brouwproces.

In Barendrecht hebben de Vaanbrouwers een redelijke bekendheid opgebouwd, maar door corona is 2020 toch een tegenvallend jaar. Aan het begin van de corona-periode viel de afzet bij de slijterijen bijna stil. Dat gaat inmiddels beter.
“Maar we hebben zeker zes festivals gemist. Daaronder een festival in Breda dat drie dagen duurt. En we zouden aanwezig zijn bij de wielerronde van Barendrecht. Die ging ook niet door”, somt Marina Franse op. De Vaanbrouwers verkopen normaal een belangrijk deel van hun productie op festivals. Ze hopen dat het jaar goed wordt afgesloten door de verkoop van pakketten aan bedrijven.

Bekijk ons bezoek aan de Vaanbrouwers.

Het assortiment van de Vaanbrouwers is te zien op hun website. Via de site is het bier ook te koop.

www.vaanbrouwers.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant