Afbeelding

Florian Pronk: nomen est omen

Algemeen Florian

Meneer de Bakker die als bakker broodjes bakt, Maarten Hornikx die onderzoek doet naar gehoorproblemen, dhr. H. Grootendorst die voorzitter is van een Biergilde, Diana Woei als weervrouw en Peter van der Vorst als royaltyexpert. Dat verzin je toch niet? Zulke mensen met een zogenaamd aptoniem (naam die wat over je beroep zegt) hebben het echt makkelijk!

Vrij regelmatig wordt mij de vraag gesteld wat ik wil worden na mijn opleiding. (Dan ben je van de basisschool af en dan wordt de vraag nog steeds gesteld…). En de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het oprecht niet weet. Gek hè? Nu heb ik geen aptoniem (pronken met iets is geen beroep zou ik zo zeggen), dus dat maakt het er ook niet makkelijker op.

Steeds meer jongeren die ik spreek kampen met hetzelfde probleem; ze doen een opleiding die ze wel al dan niet leuk vinden, maar hebben geen idee wat voor functie ze daarna willen bekleden.

En als je de arbeidsmarkt eens bekijkt, is dat niet verwonderlijk. Waar je vroeger óf studeerde voor arts of rechter óf je nam het beroep van je vader over (op vroege leeftijd), kun je nu kiezen uit duizend en één banen met de mooiste functietitels (vaak in het Engels).

Stel je gaat solliciteren op de functie voor Purchase en Supply Chain Manager (Engels voor voorraadbeheerder). Bij binnenkomst bij een bedrijf zit achter de balie de ‘officemanager’ (voorheen secretaresse), die je doorverwijst naar de HR-recruiter of talent manager (voorheen gewoon iemand van personeelszaken). Tijdens het gesprek schuift er een man of vrouw aan die zich voorstelt als de CEO van het bedrijf (oftewel de directeur). Dit alles gebeurt om ervoor te zorgen dat mensen geïnteresseerd raken om te solliciteren op die specifieke functie. En als de ideale functie nog niet bestaat? Dan maken we die toch gewoon? Zo wordt de koffiejuffrouw ineens Personal CS’er (Coffee Specialist). Dat staat toch een stuk mooier op je CV?

Soms zou je willen dat er meer mensen werden geboren met een aptoniem; gewoon doen wat je naam je ingeeft. Nomen est omen: de naam is een voorteken (en dat geldt ook voor functietitels).

Advertenties uit de krant