De vrijwel lege Bethelkerk in maart, tijdens de eerste coronagolf.
De vrijwel lege Bethelkerk in maart, tijdens de eerste coronagolf.

Kerken reageren op nieuwe richtlijn (update)

Algemeen

BARENDRECHT – De kerken in Barendrecht gingen al zorgvuldig om met de coronaregels. Sinds maandag worden ze geconfronteerd met het dringende advies om niet meer dan 30 mensen toe te laten. Voor enkele kerken is al duidelijk hoe ze hiermee omgaan. Een overzicht.

Bethelkerk

De Bethelkerk (PKN), één van de grootste gebouwen van Barendrecht, houdt zich vanaf zondag aan deze aanbeveling. Dat geldt ook voor de andere PKN-kerken in Barendrecht.

“Voor aanstaande zondag, 11 oktober, vragen wij zelfs aan de gemeente om een extra offer. Voor deze zondag staat een doopdienst gepland die we graag willen laten doorgaan. Daartoe willen we de dertig plaatsen in de kerk beschikbaar stellen aan de doopgezinnen en hun families zodat we gemeenteleden vragen de dienst van harte thuis online mee te vieren”, maakt de kerkenraad bekend.
Voor de kerkdiensten vanaf 18 oktober kunnen mensen zich tot en met de voorafgaande zaterdagochtend aanmelden. Op 1 november zouden de overledenen worden herdacht. Daarbij zijn normaal ook familieleden aanwezig. Die dienst wordt uitgesteld.

“Natuurlijk is het verdrietig en teleurstellend dat we de komende tijd de diensten weer op deze manier moeten vormgeven maar we voelen ons gesteund door het feit dat veel mensen het Youtube kanaal van de Bethelkerk inmiddels weten te vinden en de diensten online meevieren of op een later moment bekijken”, aldus de kerkenraad.

Dorpskerk

Ook de Dorpskerk (PKN) beperkt het aantal kerkgangers deze maand tot 30. “Het moderamen (dagelijks bestuur van de wijkkerkenraad -red-) betreurt deze maatregel, te meer omdat de gang van zaken in de diensten in de Dorpskerk de afgelopen weken prima is verlopen. Toch is besloten om het dringende advies van de PKN te volgen, mede vanwege de zorg voor elkaar en uit solidariteit met andere delen van de samenleving waar soortgelijke regels gelden.” Komende zondag zijn in de Dorpskerk gemeenteleden welkom waarvan de achternaam begint met de letters A tot en met M begint. De ‘gedachtenisdienst’ op 1 november is alleen voor genodigden.

Carnisse Haven

Ook voor diensten in Carnisse Haven (PKN) moeten mensen zich vooraf aanmelden. In deze kerk zaten in september nog op zondagmorgen 60 mensen in de kerk. Daarmee voldeed Carnisse Haven aan de toen geldende regels.

Eben Haëzerkerk

De kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde kerk heeft donderdagavond vergaderd over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Er is besloten om ‘de diensten door te laten gaan zoals dat in de afgelopen weken heeft plaatsgevonden’. 

“Dat wil zeggen dat er 250 leden per dienst uitgenodigd worden. Dit kan binnen de veiligheidsregels die nu gelden. Wij blijven onder de huidige norm. Onze kerk heeft genoeg zitplaatsen voor de anderhalve meter. Er is een goede ventilatie. Wij zullen wel met betrekking tot het zingen dat wat beperken tot 1 vers per keer dat wij zingen”, maakt de kerkenraad op haar website bekend.

De kerkgangers wordt verzocht om een mondkapje te dragen bij het betreden en verlaten van de kerk. Mensen met gezondheidsklachten wordt gevraagd om thuis te blijven.  

Van de andere kerken in Barendrecht en Heerjansdam zijn nog geen veranderingen bekend.

Reactie

Wethouder Arnoud Proos (SGP/CU) reageerde via Twitter teleurgesteld op de aanbeveling van maandag. “Wij zijn lid van een vitale, jonge kerk met zo’n 800 leden. Er is in korte tijd een ICT-systeem voor het aanmelden gebouwd, en de banken zijn uit de kerk zaal gehaald voor een corona-proof indeling. Flinke verbouwing. Zo kon ik weer 1 keer in de 2 weken naar de kerk.”

“Als er nu in een grote kerk een uitbraak was gekomen, had ik goed begrepen dat er extra maatregelen nodig zijn. Maar op basis van een weekend ophef zulke draconische maatregelen, dat verrast mij pijnlijk. Voor ons gezin betekent het per saldo een kerkverbod”, aldus Proos.

Advertenties uit de krant