Theater Het Kruispunt.
Theater Het Kruispunt.

Het Kruispunt: extra schade door regionale maatregel

Algemeen

BARENDRECHT – Theater Het Kruispunt leidt grote schade door de nieuwe coronamaatregelen van de Veiligheidsregio. Dat vertelde wethouder Tanja de Jonge dinsdagavond aan de raadscommissie Samenleving. Ze hoopt eind oktober met een overzicht te komen van de totale schade bij de Barendrechtse culturele instellingen.

De positie van Het Kruispunt werd aan de orde gesteld door Els Schaap (EVB), die uitleg vroeg aan de wethouder. Schaap heeft een gesprek gehad met directeur Irene Pronk van Het Kruispunt. Pronk had de zaal voorbereid voor 130 bezoekers. Normaal passen er meer dan 500 mensen in de grote zaal.  De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) heeft bepaald dat er nog maar 30 mensen naar binnen mogen in de grote zaal van het theater. “Een enorme domper en kostenpost”, aldus Schaap.

Volgens Schaap mist het theater rond de 4 tot 5 ton aan inkomsten. De gemeente heeft drie maanden huur (zo’n 20.000 euro) kwijtgescholden. “Maar dat is niet voldoende”, aldus Schaap.
Het theater moet nu ook een schadevergoeding aan artiesten betalen, omdat er voorstellingen moeten worden afgelast, maar niet als gevolg van een landelijke maatregel.

Lobby

Wethouder Tanja de Jonge vertelde dat zij zich samen met de burgemeester en de gemeentesecretaris heeft ingezet voor een ontheffing voor Het Kruispunt. Dat leek mogelijk te zijn, totdat de VRR bepaalde dat in deze regio het zelfde beleid wordt gevoerd als in Amsterdam. Dat betekent dat er alleen een ontheffing komt voor zalen waar veilig 150 toeschouwers in kunnen. “Op dat moment hield onze lobby op”, zegt wethouder De Jonge.
Grote theaters komen nu in aanmerking voor een ontheffing. De corona-proof zaal van Het Kruispunt met 130 zitplaatsen is net te klein.

De wethouder heeft ook gesproken met poppodium De Beuk, dat in de problemen komt door de nieuwe verplichte sluitingstijd. “Als je normaal om half tien open gaat, maar er mag na negen uur niemand meer naar binnen, dan heb je een probleem.”

Wethouder De Jonge verzamelt nu van de culturele instellingen het schadebedrag dat ze tot nu toe hebben geleden. Van Het Kruispunt moet de opgave nog binnenkomen. Ze hoopt eind oktober met een overzicht naar de gemeenteraad te komen. Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld. “Maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de totale schade in Barendrecht te vergoeden”, schat de wethouder in.

Ook in 2021 verwacht wethouder De Jonge weer geld van het Rijk te krijgen. Maar het is onduidelijk hoeveel dat is.

Tanja de Jonge deelt de zorgen van Els Schaap over de toekomst van Het Kruispunt. “We willen geen leeg gebouw hebben. Dat is het ergste wat het theater en Barendrecht kan overkomen.”

Advertenties uit de krant