Afbeelding
Foto:

Arco: mondkapje, gewoon doen

Column Arco

Doet’ie het of doet’ie het niet? Dat is sinds kort de vraag bij alle winkels. Het dragen van een mondkapje binnen wordt immers aangeraden, maar is niet verplicht.

Doe ik het? Over het algemeen wel. Kort voor het schijven van deze column stond ik nog in een kleine winkel. Ik moest de winkelier om hulp vragen, omdat ik met mijn beslagen brillenglazen absoluut niet kon vinden wat ik zocht. Hij droeg een mondkapje en ik ook. Dat schept een band.
Gisteravond was ik kort voor sluitingstijd in een supermarkt. Daar was vrijwel niemand. Dus maar snel zonder mondkapje op de vergeten boodschap gehaald.

De aanbeveling om mondkapjes te gebruiken, leidt bij sommige mensen tot een klaagzang. Dat was ook te zien op de facebookpagina van deze krant. “Ik adem graag frisse lucht in”, “Wil jij een korf?” of “Hoeveel mensen zijn er echt overleden aan Corona?” zijn voorbeelden van reacties. Een columnist van een krant in Ridderkerk beweerde over het mondkapje dat het is ‘bewezen dat het lichamelijk super slecht voor je is’.

Wat een gezeur. Niemand beweert dat het mondkapje het wondermiddel is waarmee we corona de wereld uit krijgen. Het helpt een beetje. Net als afstand houden en je verstand gebruiken. Wie te gast is in een restaurant of bij omroep Exxact Barendrecht moet vooraf z’n gegevens invullen. Kleine moeite.

Deze zomer was ik op vakantie in het oosten van het land. In Duitse winkels en musea een mondkapje op doen, dat was in het begin even wennen. Maar al snel werd het een automatisme. Je kunt er normaal mee ademen. Wellicht moest ik iets harder praten om me goed verstaanbaar te maken. (Of spreek ik gewoon te slecht Duits?)

Wat mij wel verbaast is dat we in Nederland zo laat zijn met die mondkapjes. Eerst was het helemaal niet nodig. Toen alleen in het openbaar vervoer. Sinds kort dan ook (als verzoek) in winkels, openbare ruimten en scholen. Maar dat kan geen reden zijn om alle aanbevelingen te negeren. We moeten er maar het beste van maken, in afwachting van een vaccin.

En het geklungel met mondkapjes herinnert je er dagelijks aan dat het gevaar nog niet voorbij is.

Oh, trouwens. Heeft iemand een tip hoe je voorkomt dat door de mondkapjes je brillenglazen beslaan?
Stuur je tip naar
arco@barlokalemedia.nl.

Advertenties uit de krant