Afbeelding
Foto:
foto

Duurzame fietsers trotseren regen en wind

Algemeen

BARENDRECHT – Een demonstratie van een warmtecamera of een ‘gesprek’ met een balkende ezel. Wie zaterdag deelnemers aan de Groene Initiatieven Route bezocht maakte van alles mee.
Er waren twaalf deelnemers, verspreid over de hele gemeente. Om de belangstellenden te spreiden was er geen voorgeschreven route. Iedereen kon aan de hand van een plattegrond zelf zijn weg vinden. Mede door de wind en de buien was er geen massale belangstelling. Toch waren de organisatoren tevreden over het aantal deelnemers. Wel merkte Jacoline de Heer (bibliotheek) dat de belangstelling per deelnemer erg verschilde.

Zelf fietsen we langs een deel van de deelnemers.

In het ‘verre westen’ van de gemeente zijn twee deelnemers. Rechtstreex aan de Voordijk is een afhaalpunt voor producten van boeren en tuinders uit de omgeving. Zo komt de groente vaak uit het Buijtenland van Rhoon en de Hoeksche Waard. Zuivel komt onder meer uit Kinderdijk, vertellen Leendert en Joke Wesdorp.
“Je weet waar je eten vandaan komt en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten”, zegt Leendert. Hij heeft ook regelmatig kleine ‘vergeten’ soorten in zijn aanbod. Zo zijn er deze zaterdag sterappels (‘die kennen ouderen nog’) en paarse bloemkool.

Aan de Koedood 25 neemt Petra Teunissen met haar minibieb De Ekelenburg deel aan de Groene Initiatieven Route. “Een minibieb is 365 dagen per jaar duurzaam”, zegt ze. Hoewel de Koedood niet bepaald in het centrum van het dorp ligt, zijn er dagelijke bezoekers aan het boekenkastje. Daarbij speelt mee dat mensen hier veilig kunnen staan. Voor de winter brengt ze een lampje aan in de minibieb. Handig, want boekenliefhebbers kunnen hier dagen nacht terecht.

De plantenbieb aan de Puccinistraat is wel open, maar onbemand op het moment dat wij er zijn. Van achter de deur laat een hond weten dat we zijn opgemerkt.

Meer mensen zijn er in Loods38, op het Handelscentrum bij het station. Hier is buiten de moestuin te bezoeken en de kraam van Soeppy. Binnen staan een aantal deelnemers en ze trekken behoorlijk wat belangstellenden. Onder de deelnemers is Marcel Eichhorn, die sedum daken legt. Opvallend is een kraam met brood en tapanade, waarin walnoten uit de Rijsoordse boomgaard zijn verwerkt. Het brood komt van Atelier du Pain in Barendrecht.
Loods 38 is groot. Hoewel er veel belangstelling is, koste het geen moeite om afstand te houden tot andere bezoekers.

In Het Kruispunt doet restaurant Spruit mee aan de dag. De bibliotheek demonstreert een warmtecamera, die binnenkort kan worden geleend. Het is een handig opzetstuk voor de telefoon. Hiermee kan worden onderzocht op welke plekken in de woning extra isolatie nodig is.

Op De Kleine Duiker is van extra bezoekers niets te merken. De boerderij doet zelf mee, evenals Het Kwekerijtje. Veel ouderen met kinderen lopen hier rond om naar de dieren te kijken. Ook een duurzaam uitje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant