Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Ingrid Filius: &#39;Er was een tijd dat alles hier vol stond&#39;.&nbsp;</p>

Ingrid Filius: 'Er was een tijd dat alles hier vol stond'. 

(Foto: )

Voedselbank Barendrecht blij met groter gebouw

BARENDRECHT – Er komt geen feestelijke opening van de uitgebreide Voedselbank Barendrecht aan de Bachlaan. Maar ook zonder toespraken en het doorknippen van een lint blijkt de uitbreiding heel nuttig te zijn, vertelt secretaris Ingrid Filius.

door Arco van der Lee

Een officiële opening met wethouder Cees Schaap werd vorige week afgelast. Het zou meer drukte opleveren dan in deze coronatijd gewenst en toegestaan is. Jammer voor de wethouder, want de gemeente is de eigenaar van het gebouw. Dit voorjaar plaatste de gemeente twee extra containers, omdat de ruimte van de Voedselbank te klein geworden was.

De uitbreiding kwam precies op tijd, zo blijkt tijdens een rondleiding door Ingrid Filius. Die begint in de hal. “Het is de bedoeling dat we hier mensen die moeten wachten koffie kunnen aanbieden. Maar momenteel is dat niet mogelijk.” In verband met de coronamaatregelen mogen er nu twee mensen in de hal wachten. Eén voor één worden ze dan toegelaten tot de ruimte waar het voedsel afgehaald wordt.

Om drukte te voorkomen worden mensen op een bepaald tijdstip uitgenodigd. De in- en uitgang zijn gescheiden.

Door de uitbreiding is er nu een grote uitgifteruimte. Maximaal twee klanten en de vrijwilligers kunnen hier aanwezig zijn zonder dat ze te dicht bij elkaar komen. Aan de wand een uitleg over het aantal producten waar de klanten recht op hebben. Dat verschilt naar de grootte van het huishouden. Een volgende ruimte is helemaal gevuld met professionele koel en vrieskasten.

In de andere vleugel van het gebouw is een aparte ruimte voor schoonmaakmiddelen. Die mogen, zoals in een ‘echte winkel’, niet bij de levensmiddelen staan. In een laatste grote ruimte staan stellingen voor de houdbare levensmiddelen en andere artikelen. Planken vol groente in pot of blik, alles op datum gesorteerd. Maar ook veel lege schappen.

Voorraad

Volgens Ingrid Filius staat de Voedselbank Barendrecht er beter voor dan verschillende voedselbanken in de omgeving. Daar is veel minder voorraad. “Bij ons valt het mee. Maar er was een tijd dat alles hier vol stond. Dat we zo veel hadden, dat we niet wisten waar we het allemaal moesten laten.” Maar die tijd is voorlopig voorbij

Ook in Barendrecht is het gevolg van corona merkbaar. Voorheen hadden Barendrechtse kerken het ‘product van de maand’. Kerkgangers werd opgeroepen een bepaald product mee naar de kerk te nemen en in een doos voor de Voedselbank te zetten. Maar de kerken zijn vrijwel leeg. “We missen het product van de maand echt”, zegt Filius. “Maar men zou het ook door geld kunnen vervangen." Op de website van de Voedselbank staat het rekeningnummer.

Dit voorjaar was de Voedselbank bang dat er als gevolg van corona een grote toestroom van nieuwe klanten zou zijn. Dat is tot nu toe meegevallen. Er zijn wel enkele mensen die plotseling zonder inkomen zaten, verwezen naar de Voedselbank. “Wij zorgden dan dat ze te eten hebben, totdat de uitkering is geregeld. En dan vragen we niet te veel door.”

Chauffeurs

De Voedselbank Barendrecht heeft momenteel tachtig klanten, daaronder veel grote gezinnen. “Maar het zouden er door corona volgende week zomaar eens negentig of meer kunnen zijn”, denkt Ingrid Filius.

De Voedselbank Barendrecht heeft momenteel voldoende vrijwilligers. Alleen kan men nog chauffeurs gebruiken. Een gewoon rijbewijs is voldoende om met een busje van de Voedselbank te rijden, legt Ingrid Filius uit. “Maar ze moeten wel kunnen sjouwen. Want 300 liter vanillevla uit de auto tillen is een hele klus. Dan heb je het niet meer koud.”

Chauffeurs kunnen zich melden via de website. Daar is ook alle informatie te vinden over de Voedselbank Barendrecht.

www.voedselbank
barendrecht.nl

Meer berichten