Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Column Melvin: Koninklijke vakantie

Een inschattingsfout. Dat is wel een eufemisme voor de koninklijke vakantie naar Griekenland van afgelopen week. Drie dagen nadat de premier en minister De Jonge iedereen hadden opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven, stapte de koning met zijn gezin het vliegtuig in naar Griekenland. Het was tenslotte wel herfstvakantie. Een vliegtuigspotter zag het regeringsvliegtuig toevallig voorbijkomen, en zo geschiedde. Binnen de kortste keren wist het hele land dat de koning onderweg naar zijn vakantiehuis was, terwijl de rest van het land gebukt gaat onder de tweede coronagolf.

Nu valt er natuurlijk een hele hoop te zeggen over de veiligheid van de reis, maar eerlijk is eerlijk, als ik een privévliegtuig en eigen vakantiehuis had was ik ook in de herfstvakantie even weg geweest. Je hoeft namelijk niet met veel anderen in contact te komen. Wat zorgelijker is, is het onvermogen van de koning om te beseffen hoe gevoelig het onderwerp ligt. Als de overheid, onder leiding van de koning, adviseert dat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven, is het niet slim om als staatshoofd dit advies te negeren. De grote vraag is dan ook waarom niemand de koning gewaarschuwd heeft, of waarom hij, of de koningin, zelf niet hebben kunnen bedenken dat dit niet de slimste zet is.

De nieuwskoppen van de dagen na de mislukte vakantie gaven het antwoord: de koning is de connectie met het volk verloren. Waar de Oranjes altijd geprezen werden om hun relatie tot de gewone Nederlander, lijkt het huidige koningspaar de maatschappelijke antenne te missen. Voor een instituut als de monarchie kan dat gevaarlijk zijn. Zo vroeg Marie-Antoinette zich ooit af waarom de Fransen geen taart aten, als ze geen brood meer hadden. We weten allemaal hoe dat afliep.

Een guillotine zie ik niet zo gauw op het Binnenhof verschijnen, maar feit blijft wel dat de koning zich niet veel meer van dit soort inschattingsfouten kan veroorloven. Zeker niet nu de financiën van het koningshuis de afgelopen tijd al regelmatig onder vuur liggen. Nederland als republiek, dat zie ik niet zo snel gebeuren. Al moet de koning de komende tijd wel iets meer op zijn hoede zijn.


Meer berichten