Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Het WintefrFeest van 2018.</p>

Het WintefrFeest van 2018.

(Foto:)

Toekomst Zomer- en Winterfeest door bezuiniging onzeker

BARENDRECHT – Het college wil stoppen met het subsidiëren van het Zomer- en Winterfeest. Daarmee dreigt er een einde te komen aan deze activiteiten. Die waarschuwing gaf bestuurslid Rob Bruin maandagavond aan de raadscommissie Planning en Control.

De feesten worden georganiseerd door de Stichting Evenementen Dorpskern Oud-Barendrecht (Sedob). Daarin werken onder meer Harmonievereniging Barendrecht, de Dorpskerk, de Historische Vereniging en de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht samen. Sedob organiseert ook activiteiten op 5 mei. De deelnemende verenigingen en sponsors dragen een groot deel van de kosten. Maar elk jaar betaalt ook de gemeente mee.

“Het budget per feest is zo’n 10.000 euro. De bijdrage van de gemeente is slechts 2500 euro. Voor Sedob een substantieel bedrag dat niet gemist kan worden, zeker niet na deze crisis.” Wegens corona is er dit jaar geen Zomer- en Winterfeest. Voor de toekomst vreest Rob Bruin dat de steun van de horeca voor een deel wegvalt, omdat deze bedrijven zwaar getroffen worden door de coronacrisis.

Sedob heeft van de gemeente een brief gehad, waarin wordt aangekondigd dat de steun de komende vier jaar wordt afgebouwd tot nul.

“Wij zijn van mening dat de gemeente Barendrecht beter op andere vlakken kan bezuinigen, zonder dat een bestaand en waardevol initiatief als Sedob met een jarenlange staat van dienst hiervan de dupe wordt”, aldus Rob Bruin.

Lennart van der Linden (EVB) en Matthijs van der Welle (VVD) reageerden verrast op het betoog van Bruin. Zij wilden weten waar deze bezuiniging een gevolg van is.

Burgemeester Jan van Belzen bleek het niet te weten. “Het komt me niet bekend voor. Ik ga het uitzoeken. De brief is niet van mijn hand.”

De brief blijkt afkomstig te zijn van wethouder Tanja de Jonge, die ook aan de vergadering deelnam. De Jonge is verantwoordelijk voor cultuur en heeft moeten bijdragen aan de bezuinigingen om de begroting sluitend te krijgen. Daarbij heeft ze de ‘basisinfrastructuur’ van de cultuur (zoals het theater) ontzien. Maar het budget voor een aantal activiteiten wordt in vier jaar afgebouwd. Daar blijken het Zomer- en Winterfeest onder te vallen.

Bij de raadscommissie waren nog meer berichten binnengekomen van instellingen die te weinig steun van de gemeente zouden krijgen. Als op 10 november de begroting wordt behandeld in de gemeenteraad wordt duidelijk of er geld komt voor Sedob. “Als er zo onduidelijk mee wordt omgegaan, dan gaat voor ons de motivatie eraf”, besloot Rob Bruin.

Meer berichten